Vuosien takaa: 90-luvun alussa sukupolvenvaihdoskelloille riitti vielä ottajia ja kasvihuoneilmiö huoletti – 50 vuotta vanha nimimysteerikin ratkesi

Vuoden 1990 aikana Luumäellä tehtiin sukupolvenvaihdos 12 tilalla. 7. maaliskuuta 1991 sukupolvenvaihdoskelloilla palkitut Risto Hietala, Antti Hirvikallio, Timo Hyyrynen, Jari Juurikas, Asko Laari, Antti Lamminpää, Teijo Liiri, Petri ja Marja-Leena Nurmilaukas, Ari ja Jaana Sorsa, Ari Uski, Seppo ja Marja-Leena Mentula sekä Matti Pukki asettuivat yhteiskuvaan. Henkilöjärjestys ei ole nimilistan mukainen. (Kuvat: Luumäen Lehden kuva-arkisto)

Suomen EU-kansanäänestys vuonna 1994 ja liittyminen unioniin vuonna 1995 olivat vielä edessäpäin, kun Luumäellä jaettiin sukupolvenvaihdoskellot vuonna 1990 tilojen ohjiin siirtyneille. Tuolloin usko maatalouteen oli vielä vahva. Vasta 90-luvun puolivälin jälkeen navetat alkoivat tyhjetä lehmistä, tilakoot kasvaa ja yhä useampi viljelijä siirtyi luopumiseläkkeelle. Pientä hiipumista oli silti ilmassa, sillä Luumäen Lehti kertoi, että huippuvuosina sukupolvenvaihdosten määrä kunnassa oli ollut 17–19.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa digi ja pääset lukemaan kaikki Luumäen Lehden sisällöt.

Tilaa 1 kk 1 € Tilaa 3 kk 4 €/kk Olen jo tilaaja