Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronanyrkki pääsi vihdoin kertomaan ilouutisia: Tartunnat ovat vähentyneet Eksoten alueella merkittävästi

Tautitapauksia on enää vain noin kolmasosa huippulukemiin verrattuna, mutta maskeista ei vielä täysin päästä eroon. Eksoten Tuula Karhulan mukaan seuraava koronanyrkki saattaa olla vasta syksyllä.

Koronatilanne alkaa hellittää Etelä-Karjalassa. Tiistaina 17. toukokuuta kokoontunut Etelä-Karjalan alueellinen koronatilannekuvaryhmä totesi, että maakunnan koronatilanne on parantunut selvästi.

Vaikka tartuntoja alueella on yhä kohtuullinen määrä, tapauksia on enää vain noin kolmasosa huippulukemiin verrattuna. Myös hoivakotiepidemiat ja henkilökunnan sairastavuuden kehitys on mennyt parempaan suuntaan.

– Oletettavissa on, että tilanne hiljaa rauhoittuu kesää kohden, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten terveyspalveluiden johtaja Tuula Karhula kommentoi.

Karhulan mukaan myös sairaalahoidon tarve on vähentynyt lähiviikkoina. Tällä hetkellä monet sairaalan koronapositiivisista eivät ole potilaina koronan takia.

Eksoten keskussairaalan korona-osastosta luovutaankin tällä viikolla, ja potilaat sijoitetaan jatkossa muille osastoille.

Vaikka tilanne on Etelä-Karjalan alueella jo parempi, maskien käytöstä ei ole vielä täysin luovuttu. Niiden käyttö jatkuu sairaaloissa, hoitolaitoksissa ja muissa terveydenhoidon yksiköissä.

Vierailijoiden toivotaan yhä jatkavan suu-nenäsuojuksen käyttöä sairaaloissa tai hoitolaitoksissa vieraillessaan.

– Meillä on ollut tähän päivään mennessä maskisuositus kaikissa Eksoten toimipisteissä myös sosiaalipalveluiden puolella, Karhula pohjustaa.

Karhulan mukaan tiistain koronanyrkin yhtenä päällimmäisenä antina oli se, että perusterveen väestön ja henkilökunnan keskeisissä tilanteissa maskeista luovutaan.

Maskin käyttö Eksoten toimipisteissä rajoittuukin enää vain niihin tiloihin, missä on iäkkäitä ja sairaita potilaita. Henkilökunnan kesken ei enää tarvitse käyttää maskeja.

– Tänään (tiistaina) vielä Eksoten johtoryhmän kokouksessakin istuimme maskit päällä, mutta jatkossa näin ei tehdä, Karhula naurahtaa.

Karhulan mukaan alueellinen tilannekuvaryhmä kokoontuu tulevaisuudessa vain tarvittaessa. Terveyspalveluiden johtaja ei siis osaa vastata, milloin seuraava koronanyrkki on.

– Ei turhia kokouksia kannata pitää, jos tilanne pysyy rauhallisena. Parhaassa tapauksessa kesä menisi niin, ettei tarvitse kokoontua. Hyvin suurella todennäköisyydellä syksyllä kuitenkin tarvitsee, Karhula kertoo.

– Kukaan ei osaa ennustaa, tuleeko uusista muunnoksista epidemia vielä syksylläkin, hän perustelee.

Vaikka Karhulan mukaan varovaisuutta etenkin iäkkäiden kanssa on yhä hyvä noudattaa, pääsääntöisesti voi jo alkaa elämään normaalisti.

Eksote antaa terveysneuvontaa vielä kesäkuun loppuun saakka Nuijamaalla ja Lappeenrannan lentokentällä.