Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle perustetaan pakollisten toimielinten lisäksi muun muassa osallisuus- ja demokratiajohtokunta – pelastustoimi saa oman turvallisuuslautakunnan

Aluevaltuutettujen perehdytykset alkavat. Valtuutetut joutuvat varautumaan ensimmäisen aluevaltuuston kokouksen järjestämiseen etänä.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle ehdotetaan perustettavaksi pakollisten toimielinten lisäksi myös turvallisuuslautakunta, henkilöstöasioiden jaosto sekä osallisuus- ja demokratiajohtokunta.

Väliaikainen valmistelutoimielin (Vate) esittää maaliskuun 24. päivä kokoontuvalle aluevaltuustolle ratkaisua hyvinvointialueen luottamushenkilö- ja operatiivisen toiminnan organisaatioksi.

Hyvinvointialueella on lain mukaan oltava ainakin aluevaltuusto, aluehallitus, tarkastuslautakunta, aluevaalilautakunta sekä vaikuttamistoimielimet eli vanhus- ja vammaisneuvosto sekä nuorisovaltuusto. Myös yksilöasioiden jaosto on Vaten vastuuvalmistelijan ja esittelijän, Eksoten kehitysjohtajan Merja Tepposen mukaan tärkeä.

Vate valmistelee asioita aluevaltuuston ensimmäiseen kokoukseen. Kun asiat aluevaltuustolle jatkossa valmisteleva aluehallitus on valittu, loppuu Vaten toiminta.

Laaja-alainen turvallisuuslautakunta

Tepponen selvittää, että turvallisuuslautakunnan tehtäviin kuuluvat nykyistä pelastuslautakuntaa vahvemmin kokonaisturvallisuuteen liittyvät asiat.

Hallituksen jaostoksi perustettava henkilöstöasioiden jaosto tekee henkilöstöön liittyviä isoja linjauksia. Myös Eksotella on henkilöstöjaosto.

Osallisuus- ja demokratiajohtokunnan ominaispiirteenä on se, että siihen voi nimetä muitakin kuin valtuutettuja ja varavaltuutettuja.

– Johtokunnan roolina on vaikuttaa päätöksentekoon ennakoivasti. Toimenkuvaan liittyy kuntayhteistyö ja kansalaisten osallisuus, sanoo Tepponen.

Tarkemmin toimielimistä, esimerkiksi jäsenten lukumääristä, säädetään hallintosäännössä. Hallintosääntö on työn alla.

Hyvinvointialueen operatiivinen organisaatio jakautuu neljään toimialaan: sosiaalipalvelutoimintaan, terveyspalvelutoimintaan, pelastuslaitoksen palvelutoimintaan sekä yhteisiin palveluihin.

Tepposen mukaan tavoite on päästä eroon organisaatiolaatikoista ja keskittyä asiakkaita palveleviin prosesseihin.

Aluevaltuusto varautuu etäkokouksiin

Aluevaltuutettujen perehdytys alkaa ensi viikolla. 17. ja 22. päivä helmikuuta on etänä tapahtuvat perehdytystilaisuudet. Maaliskuun 10. päivä järjestetään aluevaltuutettujen iltakoulu.

Perehdytykset jatkuvat huhti–kesäkuun aikana erilaisten teemakokonaisuuksien pohjalta.

Varsinaisten 59 valtuutetun lisäksi koulutuksiin kutsutaan kustakin puolueesta tai ryhmästä korkeintaan kolme ensimmäistä varavaltuutettua.

Lisäksi kutsutaan sellaiset varavaltuutetut, jotka ovat puolueiden neuvottelutuloksen perusteella hyvinvointialueen toimielinten päätöksentekijöitä.

Aluevaltuutetut saavat käyttöönsä jonkun laitteen, esimerkiksi tietokoneen, luottamustoimen hoitamista varten. Laitteen saa, jos sellaista ei jo ole jonkun toisen luottamustoimen ansiosta.

Hyvinvointialueen toimielimet työskentelevät mahdollisimman sähköisesti. Kokouskutsut ja pöytäkirjojen allekirjoitukset tehdään sähköisesti ja materiaalit ovat nähtävillä järjestelmissä.

Valtuutettujen on varauduttava siihen, että ensimmäinen aluevaltuuston kokous järjestetään koronatilanteen vaatiessa etänä.