Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus: Prikaatikenraali Antti Lankinen 1949–2021

Monissa komentajatehtävissä ansioitunut upseeri Antti Lankinen syntyi Ilmajoella 05.02.1949 ja kuoli äkillisesti Luumäellä 26.11.2021. Kuollessaan hän oli 72-vuotias.

Antti kirjoitti ylioppilaaksi Järvenpään yhteiskoulusta 1968. Hän valmistui kadettikurssilta 56 upseeriksi 1972 ja aloitti työt Uudenmaan Rakuunapataljoonassa joukkueenjohtajana, ja myöhemmin komppanian varapäällikkönä ja päällikkönä.

Antti piti uljaasti pataljoonan mainetta yllä puolustusvoimien, sotilasläänin ja muissa kilpailuissa. Hän voitti puolustusvoimien mestaruudet partiosuunnistuksessa ja sotilaskolmiottelun joukuekilpailussa.

Antti oli monissa tapahtumissa innokkaasti mukana. Ei ollut kovinkaan suuri yllätys, että Lappeenrannasta alkoi Antin ja Liisan yhteinen elinikäinen taival.

Sotakorkeakoulun suoritettuaan Antti oli siellä toimistopäällikkönä ja opettajana 1981–1985. Tämän jälkeen hän oli Pohjanmaan Sotilasläänin Esikunnassa Vaasassa toimistopäällikkönä ja osastopäällikkönä, ja välillä Libanonissa Suomen pataljoonan esikunnan operatiivisen toimiston päällikkönä 1987.

Vaasan jälkeen hän palveli pääesikunnnassa järjestelyosastolla ja operatiivisella osastolla 1992–1994. Antti oli toisen kerran Libanonissa Suomen pataljoonan komentajana 1995. Libanonin jälkeen Antti oli Maanpuolustuskorkeakoululla opettajana ja linjanjohtajana noin kaksi vuotta.

Maanpuolustukorkeakolun jälkeen Antti oli Pohjois-Karjalan prikaatin komentajana Kontiorannassa 1998–2000. Tämän jälkeen tuli siirto Lappeenrantaan Maanpuolustusopiston johtajaksi. Antti teki työtovereineen ison työn, kun Maanpuolustuopistosta tuli Maasotakoulu, jonka ensimmäinen johtaja hän oli.

Lappeenrannasta Antti siirtyi Pohjoisen Maanpuolustusalueen Esikunnan esikuntapäälliköksi 2002 ja sieltä monikansallisen prikaatin komentajaksi Kosovoon 2004. Tämän jälkeen hän palveli Itäisen Maanpuolustusalueen Esikunnan esikuntapäällikkönä ja lopuksi maanpuolustusalueen komentajana.

Antti erosi vakinaisesta palveluksesta 2007.

Antti oli hyvin aktiivinen ja aikaansaava toimija aktiiviuran jälkeen Luumäellä paikallisen tieosuuskunnan puheenjohtajana, vesiosuuskunnan alullepanijana ja puheenjohtajana, Itsenäisyydentien ja siihen liittyvien opasteiden priimusmoottorina sekä Svinhufvudin kotimuseon puuhamiehenä ja oppaana. Hän toimi kaksi kautta Luumäen seurakuntaneuvoston puheenjohtajana.

Antti oli aktiivinen ja aikaansaava puheenjohtaja Jääkäripataljoona 27:n, Vapaussodan Perinneliiton, Paasikivi-Seuran ja Kotiseutuliiton alueellisissa yhdistyksissä.

Anttia jäivät kaipaamaan vaimo, kolme lasta perheineen, äiti ja sisarukset perheineen ja suuri ystävien joukko.

Kiitän sinua Antti, ystävyydestäsi, huumorintajustasi, rohkeudestasi ja tuestasi.

Kirjoittaja on Antti Lankisen palvelustoveri ja pitkäaikainen ystävä.