Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalan koronanyrkki antoi koululaisille maskisuosituksen, aikuisten harrastuksia tauolle: "Toivomme, että eri toimijat ottavat joukkueurheilu- ja ryhmäharrastussuosituksen vakavasti, ettemme tarvitsisi kovempia rajoituksia"

Tilannekuvatyöryhmä suosittaa aikuisten joukkueurheilun ja ryhmäharrastusten tilapäistä keskeytystä. Koululaisille suositellaan maskin käyttöä kolmannesta luokasta ylöspäin.

Koronatartuntoja on Etelä-Karjalassa erittäin runsaasti ja tapaukset lisääntyvät nopeasti.

Tiistaina kokoontuneen alueellisen COVID-19 tilannekuvaryhmän mukaan tartunnanjäljityksessä on noin kolmen vuorokauden viive runsaiden positiivisten testitulosten takia.

Näytteitä otettiin jouluviikolla 3 700 kappaletta, ja määrä on noin 500 suurempi kuin edeltävällä viikolla. Otetuista näytteistä reilut 11 prosenttia ovat positiivisia.

Tilannekuvaryhmän mukaan koronaepidemian luonne on muuttunut radikaalisti omikronvariantin myötä kasvaneiden tartuntalukujen takia. Eniten positiivisia tartuntoja löydetään 20–29-vuotiaiden ikäryhmistä.

– On helppo ennustaa, että ainakin rokottamattomat tulevat saamaan nyt tartunnan, lisäksi monet rokotetutkin, toteaa infektioylilääkäri Pekka Suomalainen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten tiedotteessa.

Sairaalahoitoon maakunnassa hakeutuneista koronapotilaista lähes kaikki ovat olleet Suomalaisen mukaan rokottamattomia.

On helppo ennustaa, että ainakin rokottamattomat tulevat saamaan nyt tartunnan, lisäksi monet rokotetutkin.

Pekka Suomalainen

– Tämän takia minulla on vahva viesti aikuisille rokottamattomille: Pysykää nyt pois muiden ihmisten läheisyydestä aina kun se on mahdollista, Suomalainen vetoaa.

Koronan ilmaantuvuusluku on 449,2 sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajalta, ja luku on korkea aiempiin ilmaantuvuuslukuihin nähden.

Tähän mennessä tehohoito ei ole kuormittunut, mutta vuodeosastoilla koronapotilaiden määrä on lisääntynyt ja sen oletetaan lisääntyvän entisestään runsaiden koronalukujen myötä.

Tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen vuoksi kaikkia koronapositiivisia ei myöskään pystytä enää tavoittamaan, ja tilannekuvaryhmä laatii ohjeistusta siitä, miten Eksoteen voi olla yhteydessä, jos tarvitsee esimerkiksi tartuntatautilain mukaista päivärahatodistusta tai arviota terveydentilansa vuoksi.

Aikuisten ryhmäharrastuksille suositellaan keskeytystä

Koronatilanteen nopean heikkenemisen takia tilannekuvatyöryhmä suosittaa aikuisten merkittävän ja kohtalaisen riskin joukkueurheilun ja ryhmäharrastusten keskeytystä 23. tammikuuta asti.

– Toivomme, että eri toimijat ottavat joukkueurheilu- ja ryhmäharrastussuosituksen vakavasti, ettemme tarvitsisi kovempia rajoituksia, sanoo tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) riskipotentiaalitaulukon mukaan merkittävän riskin tapahtumia ovat esimerkiksi yhteislaulutilaisuudet ja tanssiravintolat, sekä baarit ja pubit.

Kohtalaisen riskin tilanteita ovat esimerkiksi joukkueurheiluun ja ryhmäliikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat ja hengelliset kokoontumiset sisätiloissa.

Maakunnan kaupungin ja kunnat keskeyttävät ryhmät, joissa lähikontaktia ei voi välttää.

Myös koululaisille suositellaan maskin käyttöä kolmannesta luokasta ylöspäin.

Karhulan mukaan tällä hetkellä ei ole tarvetta harkita peruskoululaisille etäopetukseen siirtymistä.

– Tartunnat keskittyvät ikäryhmään 20–29-vuotta, ja jo ennen joululomaa näkyi, ettei 10-19-vuotiaiden ikäryhmässä ole suuria tartuntamääriä. Se kertoo, että terveysturvallisuus osataan hyvin kouluissa, ja uskon että pystymme pitämään lähiopetuksen käynnissä.

Tilannekuvaryhmän mukaan lapsille aloitetut rokotukset antavat lapsille hyvän vasteen, joka omalta osaltaan suojaa heitä jo ensimmäisen rokotteen jälkeen.

Rokotustahti on hyvä

Etelä-Karjalassa lähes puolet 65 vuotta täyttäneistä kansalaisia on saanut jo kolme rokotusta. 5–11 vuotta täyttäneiden lasten ja nuorten koronarokotukset on puolestaan aloitettu 3. tammikuuta.

Rokotuksia järjestetään monilla alueen rokotuspaikoilla myös tulevina viikonloppuina ja loppiaisen aikaan. Kaikki THL:n suositusten mukaisesti rokotuksiin oikeutetut voivat hakeutua rokotuksiin, ja immuunipuutteiset voivat rokottautua jo neljättä kertaa.