Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjala välttyykin toistaiseksi tapahtumien ja tilojen lisärajoituksilta – Esimerkiksi kuntosalille ja kirjastoon pääsee edelleen ilman koronapassia

Etenkin nuorten aikuisten koronatartunnat ovat kasvussa Etelä-Karjalassa, mutta sairaalahoito ei ole kuormittunut niin paljon kuin pelättiin. Maakunnassa on tällä hetkellä rajoituksia niin paljon, ettei lisärajoituksille ole koronanyrkin mukaan tarvetta.

Etelä-Karjalaan ei olekaan tällä viikolla tulossa lisää koronarajoituksia tapahtumille eikä esimerkiksi kuntosaleille ja kirjastoille. Alueellinen tilannekuvaryhmän päätti tänään tiistaina, ettei lisärajoituksille ole tällä hetkellä tarvetta.

Viime viikon torstaina tilannekuvaryhmä piti ylimääräisen kokouksen, jossa se linjasi käsittelevänsä tällä viikolla uusia koronarajoituksia esimerkiksi kuntosaleille, uimahalleille ja kirjastoille.

Tilannekuvaryhmän varapuheenjohtaja Marjo Nummisen mukaan sairaalankuormitus ei ole joulun aikana paljoa kasvanut koronapotilaiden vuoksi Etelä-Karjalassa. Potilasmäärä on pysytellyt kymmenen tietämillä.

– Yllätykseksemme sairaalakuormitus ei ole kasvanut enempää. Se on tietysti hyvä asia.

"Odotellaan, millaiseksi tilanne kehittyy"

Etelä-Karjala on tällä hetkellä leviämisaluetta. Siksi maakunnassa on voimassa rajoitus, jonka mukaan yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ei saa järjestää, ellei tilaisuudessa ole käytössä koronapassi. Rajoitus on voimassa 23. tammikuuta asti.

Yleisölle avoimien tilojen ja asiakastilojen, kuten kuntosalien ja kirjastojen, käyttö tulee järjestää siten, että riskialttiilta lähikontakteilta vältytään.

Myös ravintoloiden toimintaa rajoitetaan parhaillaan Etelä-Karjalassa. Esimerkiksi alkoholin anniskelu päättyy kello 17 myös ruokaravintoloissa, eikä rajoitusta voi kiertää koronapassilla.

Nummisen mukaan nykyisiä rajoituksia on jo sen verran paljon, ettei lisärajoituksille välttämättä ole tällä hetkellä tarvetta Etelä-Karjalassa.

– Nykyistenkään rajoitusten tulokset eivät ole vielä nähtävissä. Nyt odotellaan, millaiseksi tilanne kehittyy.

Nuorten aikuisten tartunnat nousussa

Etelä-Karjalassa koronatartuntojen jäljitys on hieman vaikeutunut joulunpyhien aikaan siksi, että henkilökunnalla on meneillään lomia. Lisäksi tartuntojen kasvava määrä on ruuhkauttanut jäljitystä koko joulukuun, Numminen toteaa.

Viime päivinä nuorten aikuisten osuus on kasvanut koronatartunnan saaneissa.

– Uskomme, että se liittyy joulunpyhien liikkuvuuteen: tullaan joulunpyhiksi käymään kotona.

Numminen toivoo, että nuorten aikuisten koronatartunnat lähtevät laskuun esimerkiksi tiukempien ravintolarajoitusten myötä.

Nummisen mukaan tilannekuvaryhmä kokoustaa tarvittaessa uudelleen tällä viikolla, jos maakunnan koronatilanne olennaisesti muuttuu huonompaan suuntaan.

Loppiaisviikon tiistaina tilannekuvaryhmä käsittelee esimerkiksi ala- ja yläkoulujen sekä lukioiden ja ammattiopistojen mahdollisia lisärajoituksia.

Koronapassin rajoittamiset yhä käsittelyssä

Tänään tiistaina Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmän oli tarkoitus käsitellä koronapassin käytön mahdollista jäädytystä esimerkiksi yleisötilaisuuksissa.

Näin ei kuitenkaan voitu vielä tehdä, koska valtioneuvosto ei ollut käsitellyt koronanyrkin kokoukseen mennessä koronapassiasiaa, toisin kuin odotettiin.

– Ymmärsin, että valtioneuvoston käsittely jotenkin viivästyi. Koska siitä ei kuulunut mitään kokoukseen mennessä, emme osaa sanoa koronapassista vielä mitään uutta, Numminen toteaa.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina kolmen aikoihin iltapäivällä, ettei koronapassin käsittely ollutkaan listalla valtioneuvoston yleisistunnossa. Valtioneuvosto kokoustaa asiasta vielä lähiaikoina.

Miksi rajoitukset vaihtelevat eri leviämisalueilla?

Koko Etelä-Suomi on tällä hetkellä koronaviruksen leviämisaluetta. Rajoitukset eivät kuitenkaan ole samat kaikille maakunnille.

Esimerkiksi Uudellamaalla sisällä järjestettävät tilaisuudet on kielletty kolmeksi viikoksi. Uimahallit ja muut liikuntatilat suljettiin tiistaina aikuisilta kahdeksi viikoksi.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston (AVI) ylitarkastaja Oona Mölsä kertoo, että on paremmassa ja huonommassa tilanteessa olevia leviämisalueita.

– Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Etelä-Karjala ja Kymenlaakso ovat kuitenkin jonkin verran paremmassa tilanteessa kuin esimerkiksi Uusimaa.

Kun AVIssa pohditaan jonkun alueen rajoituksia, tarkastellaan esimerkiksi koronaviruksen ilmaantuvuuslukua ja erityisesti sitä, miten paljon koronavirus aiheuttaa sairaala- ja tehohoidon tarvetta, Mölsä kuvailee.

– Omikron-virusvariantti aiheuttaa sen, että muutoksia voi tulla nopeasti ja uhka tilanteen äkilliselle huonontumiselle on olemassa. Siltä pohjalta rajoitusten tarvetta koko ajan tarkastellaan.