Taavetin verkostovedessä on hieman liikaa fluoridia – määrää voi vähentää sekoittamalla juomaveteen pullovettä

Raja-arvon ylitys on vähäinen, mutta erityisesti raskaana olevien ja imeväisikäisten vettä on hyvä laimentaa fluoridin osalta.

Soile Tankka

Taavetin verkostovedestä otetuissa kahdessa vesinäytteessä fluoridipitoisuus ylittää talousvedelle asetetun laatuvaatimuksen raja-arvon. Luumäen kunta kertoo tiedotteessa, että talousvedelle asetettu raja-arvo on 1,5 milligrammaa litrassa. 23. marraskuuta otetussa näytteessä fluoridia oli 1,6 milligrammaa litrassa, ja 20. joulukuuta otetussa uusintanäytteessä arvo oli pysynyt samana.

Fluorideja esiintyy alueen pohjavedessä johtuen maaperän ja kallioperän luontaisista ominaisuuksista, tiedotteessa todetaan. Fluoridilla on terveydelle sekä hyötyjä että haittoja. Pieni annos auttaa ehkäisemään hammaskariesta, mutta suuremmat annokset on todettu haitallisiksi hampaille ja luustolle. Fluoridia saadaan ravinnosta, juomavedestä ja fluoria sisältävistä hampaidenhoitotuotteista.

Kunnan tiedotteessa neuvotaan vähentämään erityisesti imeväisikäisten lasten ja raskaana olevien äitien fluoridin saantia ruoka- ja juomavedessä. Se tapahtuu korvaamalla osa vedestä esimerkiksi pullovedellä.

Jurvalan Salen tuulikaapin vesipisteestä voi hakea myös vettä kaupan aukioloaikoina. Jurvalan verkostoalueella fluoridipitoisuus on pienempi Jurvalan vedenottamolla tapahtuvan veden käsittelyn vuoksi.

Luumäen kunnan vesilaitos on vähentänyt Keijaskankaan vedenottamolta johdettavan fluoridipitoisen veden määrää. Fluoridiarvo on kuitenkin korkealla myös Taavetin vedenottamolla, ja vesilaitos valmistelee toimia tilanteen korjaamiseksi.

Uusintanäyte otetaan tammikuun aikana ja kunta tiedottaa sen tuloksista viimeistään viikolla 6.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka