Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pandemia-ajan ennätykset uusiksi Etelä-Karjalassa: Viime viikolla 182 koronavirustartuntaa – Ylilääkäri Raasakka patistaa ihmisiä välttämään ylimääräisiä kontakteja sekä pitämään turvaetäisyyksiä ja maskeja

Sami Raasakan mukaan sairaalakuormitus aiheuttaa huolta, sillä omikron-koronavirusmuunnoksen yleistyminen tuskin helpottaa tilannetta.

Etelä-Karjalassa tehtiin viime viikolla kaksi ennätystä. Perjantaina varmistui suurin päiväkohtainen määrä koronatartuntoja, 46. Myös viikkokohtainen luku oli korkein pandemia-aikana.

– Meillä oli myös korkein viikkoluku. 182 tartuntaa meidän kirjanpitomme mukaan, Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka sanoo.

Viikonlopun aikana raportoitiin 94 uutta koronatartuntaa.

Koronatilanne näyttää huolestuttavalta, Raasakka toteaa.

Sairaalahoidossa on nyt 14 koronaviruspotilasta, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) koronataulukosta selviää. Perjantaina koronapotilaita oli sairaalassa 12.

– Ilman muuta pitää olla huolissaan, kun deltavariantin kanssa mennään sairaalakuormituksessa tällä tasolla ja tiedetään omikronin tartuttavuuden olevan ihan eri sfääreissä. Vaikka se aiheuttaisi pääsääntöisesti lievemmän taudinkuvan, on odotettavissa, että sairaalakuormitus ei ainakaan helpotu, Raasakka kertoo.

Omikronin odotetaan leviävän Etelä-Karjalaan loppuvuoden aikana. Virallisesti maakunnassa on varmistunut yksi omikrontartunta ja paria muuta selvitetään.

Tilanteeseen voidaan varautua antamalla kolmansia koronarokotuksia mahdollisimman ripeästi. Eksote antoi koronarokotuksia sunnuntaina monissa rokotuspisteissä.

Myös jokainen eteläkarjalainen voi vaikuttaa tilanteeseen omalla käytöksellään

– On huomioitava se, että tartuttavuus tulee olemaan lähiviikkoina entistäkin herkempää. Ylimääräisten kontaktien tietoinen välttäminen, turvaetäisyyksien pitäminen, maskin käyttäminen ja nämä perusasiat pitäisi oikeasti olla taottuna päähän niin, että niitä oikeasti noudatetaan kaikkialla, Raasakka lataa.

Eksoten tilastojenmukaan Etelä-Karjalassa on raportoitu yhteensä 3 105 koronatapausta pandemian aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi 46 uudesta tartunnasta Lappeenrannassa, 18 tartunnasta Imatralla, seitsemästä tartunnasta Ruokolahdella, kolmesta tartunnasta Lemillä, kahdesta tartunnasta sekä Luumäellä että Taipalsaarella ja yhdestä tartunnasta sekä Parikkalassa että Savitaipaleella. Etelä-Karjalan kunnista vain Rautjärvellä ei ollut uusia tartuntoja.

Kuntien tartuntojen yhteenlasketut määrät ovat nyt THL:n tilaston mukaan Imatra 651, Lappeenranta 2 078, Lemi 66, Luumäki 38, Parikkala 25, Rautjärvi 14, Ruokolahti 66, Savitaipale 33 ja Taipalsaari 144