Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijan mielipide | Vanhusten hoivapalvelut oikealle tasolle

Vanhusten hoivapalvelujen lähtökohtana on tukea ikäihmisten kotona asumista mahdollisimman pitkään. Jokaisella tulee olla turvattu vanhuus sosiaali- ja terveyspalveluissa koko Etelä-Karjalan maakunnan alueella.

Tulevassa sote-alueen toiminnassa tulee turvata laadukkaat vanhusten hoivapalvelut yhteisöllisen asumisen, palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen muodoissa.

Ovatko Eksoten kotihoidon palvelut tällä hetkellä laadukkaita ja kustannustehokkaita?

Usein kotihoidon ammattihenkilöstö joutuu toimimaan liian suuren työkuorman alla ja kotikäynneillä ehditään tekemään vain välttämättömät hoidolliset toimenpiteet. Vanhusten yksinäisyys ja tästä johtuvat mielenterveysongelmat ovat lisääntymässä.

Kotona asuminen on vanhusten oikeus, mutta hoidetaanko huonokuntoisia vanhuksia liian pitkään kotona, sillä se näyttää aiheuttavan tarvetta siirtyä suoraan tehostettuun palveluasumiseen.

Kuntapäättäjien ja tulevan hyvinvointialueen päättäjien on tiedostettava nämä ongelmat. Kuntapäättäjänä näen vanhusten yhteisöllisen asumisen mahdollistavan vanhusten sosiaalisen ympäristön ja palveluiden saatavuuden luovan myös turvallisuutta ikäihmisten elämän laatuun. Yhteisöasumisella voidaan huolehtia paremmin vanhusten elämänlaadun turvaamisesta.

Usein kotihoidon ammattihenkilöstö joutuu toimimaan liian suuren työkuorman alla.

Etelä-Karjalan kuntien päättäjien tulee kartoittaa yhteisöasumisen tarve kuntakohtaisesti ja investointien kautta mahdollistettava vanhusten kohtuuhintainen asumismuoto. Yhteisöasuminen on mahdollista yhdistää uusien hyvinvointiasemien yhteyteen, jolloin sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus lähipalveluna voidaan toteuttaa.

Kotihoidon yksiköiden sijoittaminen hyvinvointiaseman yhteyteen luo turvaa yhteisöasumisen vanhuksille. Palveluiden saatavuus ja kustannustehokkuus kasvavat myös huomattavasti uusilla palveluasumismuodoilla.

Hoitajamitoitus vanhusten hoivayksiköissä on tällä hetkellä 0,55 asukasta kohden, 1.1.2022 mitoitus kasvaa 0,6 asukasta kohden ja 1.4.2023 mitoitus on jo 0,7 per asukas.

Lähihoitajien saatavuus tulevaisuudessa näyttää hankalalta, koulutukseen on vaikea saada opiskelijoita ja hoitoalan imu heikkenee jatkuvasti.

Työn rasittavuus ei houkuttele alalle nuoria ja nykyinen henkilökunta väsyy.

Uusilla toimintamuodoilla on tilausta vanhusten hoidossa, julkiseen keskusteluun on rohkeasti löydyttävä uusia avauksia.

Näenkin tulevien hyvinvointialueiden päättäjien ja kuntapäättäjien yhteistyön tärkeänä luotaessa vanhusten hoivapalveluihin ikäihmisille sopivia asumismuotoja, joilla tehostetaan palveluiden laatua ja kustannustehokkuutta.