Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalan koronanyrkki: Uusilla rajoituksilla mennään yli loppiaisen

Tiistaina 7. joulukuuta kokoontunut koronatyöryhmä esittää aluehallintovirastolle uusia rajoituksia esimerkiksi ryhmäliikuntaan ja hengellisiin tilaisuuksiin.

Tiistaina 7. joulukuuta kokoontunut Etelä-Karjalan koronatilannekuvaryhmä totesi Suomen koronaepidemian pahenevan jatkuvasti, ja kehityskulku on sama myös Etelä-Karjalassa.

Eksote on tehnyt Etelä-Suomen aluehallintavirastolle (avi) pyynnön uusista rajoituksista epidemian kasvun hidastamiseksi.

Tilannekuvaryhmän puheenjohtajan Tuula Karhulan mukaan uudet rajoitukset ovat alkuvaiheessa voimassa kuukauden verran.

– Loppiaisen yli mennään ainakin. Korostan, että rajoituksista voi vapautua koronapassin käytöllä, Karhula sanoo.

Kaikki yli 50 hengen sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet on puolestaan kielletty avin päätöksellä 31. joulukuuta asti. Rajoituksista vapautuu koronapassin käytöllä, joka on tarkistettava kaikilta yli 16-vuotiailta.

Tilannekuvaryhmän mukaan myös kaksi kertaa rokotettuja henkilöitä on päätynyt sairaalaan ja pahimmillaan teho-osastolle. Teho-osastoille joutuneilla on perussairauksia ja he ovat olleet iäkkäitä henkilöitä, joiden toisesta rokotteesta on jo pitkä aika.

Korostan, että rajoituksista voi vapautua koronapassin käytöllä.

Tuula Karhula

Koronapotilaiden sairaalakuormitus on hieman aiempaa parempi, mutta osa vakavasti koronaan sairastuneista potilaista on tiedotteen mukaan kuollut. Tilannekuvaryhmän mukaan vuodeosastolla on huonokuntoisia ja paljon hoivaa vaativia potilaita.

Vaikka potilasmäärät ovat melko pieniä, koronapotilaat kuormittavat terveydenhuoltohenkilöstöä, ja Karhulan mukaan kuormituksen odotetaan kasvavan.

– Odotamme, että määrät kasvavat, koska tartuntoja on ollut niin paljon, ja sairaalaan joutumiset tulevat yleensä viiveellä.

Koronatilanteen heikkeneminen näkyy sekä jo rokotettujen, että sote-henkilöstön sairastuvuuden kasvuna. Myös jätevesiseurannan perusteella virusta on liikkeellä runsaasti.

Kouluikäisten tartuntojen korostuminen näkyy maakunnassa, ja tartuntoja saadaan sekä perheen sisäisesti että harrastuksista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Etelä-Karjalan rokotekattavuus 12 vuotta täyttäneissä on ensimmäisen rokotteen osalta 89,4 prosenttia ja toisen rokotteen osalta 86,2 prosenttia. Luumäellä vastaavat luvut ovat 90,8 ja 88,0 prosenttia.

Työryhmä arvelee, että koronapassin käyttöönotto on vaikuttanut rokotuskäyttäytymiseen. Myös näytteenottomäärät ovat kasvaneet, ja positiivisten osuus testatuista on noin viisi prosenttia.