Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatilanne uhkaa nyt kiireettömiä leikkauksia Etelä-Karjalassa – Koronanyrkki pyytää aluehallintovirastoa määräämään rajoituksia isoihin yleisötapahtumiin

Koronaepidemian aiheuttama sairaalakuormitus on kasvanut entisestään Etelä-Karjalassa. Sairaalahoidossa on nyt enemmän potilaita kuin koskaan aikaisemmin epidemian aikana, Covid19-tilannekuvatyöryhmä toteaa tiedotteessaan.

– Henkilöstöresurssimme on tällä hetkellä niin tiukoilla, että joudumme suunnittelemaan elektiivisten leikkausten perumista, koronanyrkin puheenjohtaja Tuula Karhula Eksotesta toteaa.

Elektiivisillä leikkauksilla tarkoitetaan leikkauksia, jotka eivät ole välttämättömiä tai kiireellisiä.

Marraskuun viimeisellä viikolla Etelä-Karjalassa todettiin 119 koronapositiivista henkilöä, kun edellisellä viikolla tartuntoja alueella oli 153.

Koronanyrkki katsoo, että lisärajoitusten ottaminen käyttöön korkean riskin yleisötapahtumissa on pahenevassa tautitilanteessa välttämätöntä, ja esittää aluehallintovirastolle rajoitusten määräämistä.

Korkean riskin tapahtumia ovat sisätiloissa järjestettävät isot yleisötapahtumat ilman yksilöityä istumapaikkaa, ja yhteislaulutilaisuudet. Ravintoloihin valtioneuvosto on jo määrännyt rajoituksia.

Tilannekuvaryhmä suosittelee, myös, että rokottamattomat henkilöt eivät toistaiseksi osallistuisi korkean riskin tapahtumiin.

Yksityis- ja perhetilaisuuksiin tuli uusi suositus, jonka mukaan yli 20 hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia ei järjestetä eikä niihin osallistuta.

Voimassa on myös laaja etätyö- ja etäkokoussuositus. Laaja kasvomaskisuositus on voimassa ruuhkaisissa sisätiloissa, joukkoliikenteessä ja kouluissa 12 vuotta täyttäneillä.

Karhula kehottaa, että tarjolla olevat koronarokotteet otettaisiin mahdollisimman nopeasti. Rokottamattomat tulevat hänen mukaansa todennäköisesti sairastamaan koronan lähikuukausina.

– Lievänä limakalvotartuntana, sairaalahoidossa, pitkillä sairaslomilla ja joidenkin kuollessakin – riippuen henkilön perusterveydentilasta, Karhula täsmentää.

Myös rokotetut sairastuvat koronaan, mutta heillä taudinkuva on Karhulan mukaan yleensä selvästi lievempioireinen kuin rokottamattomilla.

– Ne rokotetut henkilöt, jotka joutuvat koronaviruksen vuoksi sairaalaan osasto- tai tehohoitoon, ovat yleisesti ottaen iäkkäitä tai heillä on perussairauksia ja toisesta rokotteesta on kulunut aikaa.

Ihmisten toivotaan jäävän kotiin sairastamaan flunssaoireita ja hakeutumaan ajoissa testiin. Jotta taudinjäljitys ei viivästyisi, eteläkarjalaisia kehotetaan hakeutumaan testiin nopeasti, mikäli saa oireita ja epäilee altistumista koronavirukselle. Ilman täyttä rokotussarjaa koronatestiin tulee hakeutua heti lievienkin oireiden ilmetessä, tilannekuvaryhmä painottaa.