Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjala siirtyi leviämisvaiheeseen – ravintolarajoituksia todennäköisesti tulossa koko maakunnan alueelle, maskisuositus palaa varhaiskasvatukseen ja kouluille

Alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä päätti eilisessä kokouksessaan, että Etelä-Karjalan alue on kokonaisuudessaan koronavirusepidemian leviämisaluetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan viime viikolla uusia koronapositiivisia testituloksia oli yhteensä 153 kappaletta, kun edellisellä viikolla tartuntoja Etelä-Karjalassa oli 85. Ilmaantuvuusluku 14 vuorokaudelta on nyt 181,1 sataatuhatta asukasta kohden.

– Viime viikolla tuli Eksoten alueen uusi ennätys 153 kappaleen koronatartuntaluvulla, ylilääkäri Sami Raasakka sanoo.

Koska Etelä-Karjala on siirtynyt leviämisalueeksi, tulee Valtioneuvosto oletettavasti asettamaan ravintolarajoituksia koko Etelä-Karjalan alueelle, tilannekuvaryhmä ennakoi.

Valtioneuvosto kokoontuu torstaina 25. marraskuuta päättämään ravintolarajoituksista. Rajoituksista voi vapautua ottamalla koronapassi käyttöön. Koronapassina toimii EU:n koronatodistus.

– Koronapassi kannattaa ladata jo hyvissä ajoin Omakanta-palvelusta omaan puhelimeen talteen tai tulostaa, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula Eksotesta ohjeistaa.

Koronapassi kannattaa ladata jo hyvissä ajoin.

Tuula Karhula

Rajoituksia suositellaan aluksi ravintoloihin ja baareihin. Tilannekuvaryhmä arvioi epidemiatilanteen kehittymistä seuraavaksi 30. marraskuuta ja esittää tuolloin tarvittaessa rajoituksia esimerkiksi merkittävien riskien yleisötilaisuuksiin.

Koronatilanteen huonontumisen vuoksi alueellinen tilannekuvaryhmä suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisten sisätilojen lisäksi myös varhaiskasvatuksen työntekijöille ja kouluihin.

Maskisuositus on nyt Eksoten alueella voimassa ruuhkaisissa, julkisissa sisätiloissa, joukkoliikenteessä, varhaiskasvatuksen ja koulujen työntekijöillä sekä yli 12-vuotiailla oppilailla.

Maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä, myös täyden koronarokotesarjan saaneita.

Koulujen joulujuhlia suositellaan sisätiloissa vietettäväksi pienellä porukalla terveysturvallisuus huomioiden.

Isommat juhlat voidaan järjestää esimerkiksi ulkona, jonne voidaan kutsua myös lasten vanhempia.

Myös työpaikkojen pikkujoulut THL suosittelee viettämään harkinnan mukaan, pienen porukan kesken, ja tällöinkin vain rokotetuille.

Vaikka rokotus ei täysin poista tartunnan saamisen ja levittämisen riskiä, se pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja siten leviämistä ihmisestä toiseen.