Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalan koronatilanne kääntyy huonompaan – Rokottamattomia suositellaan jäämään pois korkean riskin tapahtumista, suositus koskee myös anniskeluravintoloita

Leviämisalueen kriteereistä täyttyvät puolet.

Koronaepidemia on Etelä-Karjalassa kääntynyt viimeisen viikon aikana selvästi huonompaan suuntaan. Viikolla 45 todettiin yhteensä 85 koronatapausta ja korona leviää tällä hetkellä erityisesti perheissä.

Kaikista otetuista näytteistä noin 4,5 prosenttia on ollut positiivisia viimeisen seitsemän vuorokauden aikana, Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä tiedottaa.

Tilannekuvaryhmä kokoontui 15. marraskuuta ylimääräiseen kokoukseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportointivaatimusten mukaisesti.

Koronavirusepidemian kolme eri vaihetta jäävät valtakunnan tasolla pois, kun luokittelu perustasoon, kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen poistuu. Ylimääräisessä kokouksessa päätettiin, ettei Etelä-Karjala ole vielä leviämisaluetta, vaikka puolet leviämisaluetta koskevista kriteereistä alueella täyttyykin.

Julkisiin sisätiloihin ja joukkoliikenteeseen annettiin vahva maskisuositus 12 vuotta täyttäneille, myös kahdesti rokotetuille. Työpaikoille suositellaan etätyötä hybridimallissa.

Tilannekuvaryhmä suosittelee myös, että rokottamattomat henkilöt eivät toistaiseksi osallistuisi korkean riskin tapahtumiin.

Rokottamattoman riski saada koronatauti rokotettuun verrattuna on Etelä-Karjalassa kahdeksankertainen.

Näitä ovat sisätiloissa järjestettävät isot yleisötapahtumat ilman yksilöityä istumapaikkaa, anniskeluravintolassa käynti, kontaktilajien harrastaminen sekä yhteislaulutilaisuudet. Kontaktilajien rajoitus ei koske lapsia ja nuoria.

Ilman täyttä rokotussarjaa tulee koronatestiin hakeutua heti lievien oireiden ilmetessä, Eksote muistuttaa.

– Suosittelemme, että myös kahdesti rokotetut jäävät heti sairastuttuaan kotiin ja hakeutuvat testiin jo lievien oireiden ilmetessä, mikäli tiedossa on epäily altistumisesta, Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula sanoo.

Etelä-Karjan tilannekuvaryhmä kehottaa rokottamattomia ottamaan koronarokotteen, sillä rokottamattoman riski saada koronatauti rokotettuun verrattuna on Etelä-Karjalassa kahdeksankertainen.

Isoja itsenäisyysjuhlia ei tilannekuvaryhmän mukaan suositella kouluissa järjestettävän. Lasten harrastuksia koskevat suositukset pysyvät ennallaan, eli varo- ja suojatoimin pidettävät lasten harrastukset halutaan edelleen mahdollistaa ja turvata.

Kunnat tiedottavat erikseen omista juhlatilaisuuksistaan.