Luumäellä koronarokotuskattavuus on 12 vuotta täyttäneissä 84,5 prosenttia – Etelä-Karjalassa tavoitellaan 90 prosentin tasoa hyvän nykytilanteen säilyttämiseksi – influessakausi ja muut virustartunnat tuovat omat haasteensa

Etelä-Karjalan alueellinen koronatilannekuvaryhmä viestii tällä viikolla vahvasti rokotuspainotteisesti.

Ryhmä totesi tiistaina 2. marraskuuta pitämässään kokouksessa, että koronavirusepidemia on Etelä-Karjalassa edelleen kiihtymisvaiheessa. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Ryhmästä kerrotaan, että koronarokotuskattavuuden paraneminen näkyy Etelä-Karjalan keskussairaalan hyvänä tilanteena ja koronapotilaiden vähäisenä määränä.

– Sairaalahoidossa olevista potilaista 80 prosenttia on ollut rokottamattomia, Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen toteaa tiedotteessa.

– Tilanne vaihtelee Suomessa alueittain ja ennustaminen on vaikeaa. Uhkana alkavat tällä hetkellä olla myös muut virustartunnat. Influenssakausi on hiljalleen käynnistymässä ja se tuo omat haasteensa. Myös RS-viruskaudesta voi tulla hankala erityisesti pikkulapsille ja vanhuksille, Suomalainen jatkaa.

Rokotuskattavuus on Etelä-Karjalassa tällä hetkellä manner-Suomen korkein ja tavoitteena on edelleen parantaa. Tilannekuvaryhmän mukaan paras tapa säilyttää hyvä alueellinen tilanne on nostaa rokotekattavuus ainakin 90 prosenttiin.

Edellisviikolla Etelä-Karjalassa oli yhteensä 43 koronatartuntaa eli tartuntamäärä näyttää toistaiseksi vakiintuneen.

Sami Raasakka

– Meillä on tällä hetkellä yli 83 prosentin rokotekattavuus 12 vuotta täyttäneiden kansalaisten osalta. Luku on hyvä, mutta vielä on syytä parantaa tilannetta. Venäjällä meneillään oleva neljäs korona-aalto ja suuret tartunta- ja sairastumisluvut huolettavat myös, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula muistuttaa tiedotteessa.

Karhula pohtii, ollaan Etelä-Karjalassa tällä hetkellä suvantovaiheessa.

– Sitä emme vielä tiedä, mutta epidemian leimahtaminen paikkakuntakohtaisesti on mahdollista.

Koronaan altistuneista yli 40 prosenttia on tiedotteessa kerrotun mukaan perhealtistumisia. Neljässä tapauksessa viidestä löytyy tartunnan lähde ja laajoihin karanteenitoimenpiteisiin ei ole ollut tarpeen ryhtyä.

– Edellisviikolla Etelä-Karjalassa oli yhteensä 43 koronatartuntaa eli tartuntamäärä näyttää toistaiseksi vakiintuneen. Tilannetta seurataan ja toivotaan, että koko ajan paraneva rokotuskattavuus estää tilanteen uudelleen eskaloitumisen, ylilääkäri Sami Raasakka sanoo tiedotteessa.

– Tällä hetkellä ilmaantuvuus on samalla tasolla kuin viime heinäkuussa, ennen viimeistä tapausten nousua. Tätä tukee myös jätevesiseuranta, jonka mukaan tilanne on rauhallisempi kuin vielä kuukausi sitten, hän jatkaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan tiistaihin 2. marraskuuta mennessä kaksi koronarokoteannosta on saanut Luumäellä 84,5 prosenttia kunnan 12 vuotta täyttäneistä asukkaista.

Etelä-Karjalassa 12 vuotta täyttäneen väestön rokotuskattavuus kahden annoksen osalta on 83,4 prosenttia. Koko Suomessa kahden annoksen kattavuus yli 12-vuotiaissa on 78,9 prosenttia.

Varmistettuja koronatartuntoja on todettu Luumäellä koko epidemian aikana 25.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka