Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjala palasi koronan kiihtymisvaiheeseen – infektiovastaanotot lopetetaan ja laajasta maskisuosituksesta luovutaan – Luumäellä 79 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on saanut koronarokotuksen toisenkin annoksen

Eksote sulkee infektiovastaanotot ja patistaa vielä kaikkia kynnelle kykeneviä rokotuksiin.

Etelä-Karjalan alue on siirtynyt takaisin koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen. Toisin sanoen tilannekuvaa muutettiin asteen verran lievempään suuntaan alueellisen koronatilannekuvaryhmän kokouksessa tiistaina 5. lokakuuta.

Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Etätyösuositus päättyy 15. lokakuuta valtakunnallisen linjauksen mukaisesti. Eksoten infektiovastaanotot suljetaan samoin 15. lokakuuta.

Tilannekuvaryhmän vs. puheenjohtaja, sairaalan johtaja Marjo Numminen Eksotelta kertoo, että tilannekuvaa voitiin muuttaa, kun koronan ilmaantuvuusluvut ovat kääntyneet laskuun.

– Ilmaantuvuus on laskussa pitkällisen ajan jälkeen, kun ne olivat jo 120:n huonommalla puolella. Viime viikosta lähtien tartuntaluvut ovat lähteneet laskuun, ja ollaan 90:n tienoilla, Numminen sanoo.

Koronarokotusten merkitys korostuu yhä voimakkaammin, kun laajasta maskisuosituksesta luovutaan. Vain täydellä koronarokotesarjalla voi osallistua turvallisin mielin tapahtumiin ilman maskia tai palata esimerkiksi etätyöstä työpaikalle läsnätyöhön ja tavata kollegoita ilman maskia, tilannekuvaryhmä huomauttaa tiedotteessaan.

Valtaosa koronatartunnan saaneista (noin 80 prosenttia) on ollut ilman rokotesuojaa.

Ensimmäisen rokoteannoksen on Eksoten alueella saanut 78 prosenttia väestöstä ja toisen annoksen 67 prosenttia. Luvussa ovat mukana kaikki ikäryhmät.

Maskisuositus päivittyi

Tilannekuvaryhmä päätti ottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) päivitetyn maskisuosituksen käyttöön Etelä-Karjalassa. Maskisuositus on voimassa ruuhkaisissa, julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä.

THL:n suositus ei perustu enää koronaepidemian eri vaiheisiin vaan pääosin ihmisten omaan tilannekohtaiseen harkintaan. Henkilön kannattaa edelleen käyttää maskia etenkin ruuhkaisissa, julkisissa sisätiloissa ja erityisesti, jos on rokottamaton.

Numminen kehottaa harkitsemaan maskin käyttöä edelleen ruuhkaisissa sisätiloissa etenkin, jos ei ole saanut täyttä rokotesarjaa.

Kun etätyösuositus päättyy 15. lokakuuta matkustajamäärä voi kasvaa nopeasti. Maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä.

Erilaisten tilaisuuksien järjestäjät voivat antaa omia maskisuosituksiaan, jotka koskevat heidän omia tilojaan.

Työpaikkojen maskisuosituksista vastaa Työterveyslaitos.

Koulut ovat THL:n mukaan matalan riskin paikkoja, joten maskin käytölle ei ole tässä tilanteessa vakavaa tarvetta Etelä-Karjalan alueen kouluissa. Kouluissa voi kuitenkin halutessaan jatkaa maskin käyttöä.

Opetus ja kulttuuriministeriö (OKM) valmistelee parhaillaan yhdessä THL:n kanssa kouluille vielä uusia suosituksia.

Muita varotoimia käsitellään kahden viikon päästä

Kahden viikon päästä pidettävässä seuraavassa tilannekuvaryhmän kokouksessa käsitellään muiden varotoimien purkamista, kuten esimerkiksi kouluruokailujen lisätiloista luopumista ja tehostesiivouksen lakkauttamista. Varotoimia on riskinhallinnan kannalta järkevämpää purkaa yksi toimi kerrallaan.

Yhteiskunnan paluuta takaisin normaaliin voi jokainen kansalainen edesauttaa ottamalla koronarokotteen, tilannekuvaryhmä painottaa.

Tämänhetkisten tartuntalukujen perusteella rokottamattomalla henkilöllä on 15-kertainen mahdollisuus sairastua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, verrattuna rokotettuun henkilöön.

Infektiovastaanotot lopetetaan

Kaikki avoterveydenhuollon infektiopotilaat on ohjattu kolmelle eri infektiovastaanotolle. Vastaanotot ovat olleet viime kuukausina varsin rauhallisia, eikä uusia koronatapauksia ole infektiovastaanotoilta juuri tavattu. Infektiovastaanotot on sovittu lopettavaksi ja 18. lokakuuta alkaen infektio-oireiset asiakkaat ohjataan omien kuntiensa kiirevastaanotoille.

Alueellinen tilannekuvaryhmä kokoontuu seuraavan kerran 19. lokakuuta. Nummisen mukaan jatkossa seurataan muun muassa sairaalahoidon kuormitusta, eli lähteekö sairaalahoidon kuormitus uuteen nousuun.

– Toinen seurattava on rokotuskattavuus. Siitä ei voi liikaa muistuttaa, että kaikki kynnelle kykenevät hakisivat sen rokotteen, Numminen sanoo.