Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luumäellä kahden annoksen koronarokotuskattavuus nousee yli 80-prosenttiseksi yli 50-vuotiaissa – Eksotessa ei enää pääsääntöisesti testata kahdesti rokotettuja

Etelä-Karjalan kaikki kokoontumisrajoitukset on purettu.

Luumäkeläisistä 79,9 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotusannoksen ja toisenkin 67,3 prosenttia.

Molempien rokotusten osalta kunnan rokotuskattavuus nousee yli 80-prosenttiseksi yli 50-vuotiaissa.

Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä totesi viime tiistaina 14. syyskuuta, että maakunnan koronavirusepidemia on edelleen leviämisvaiheessa. Etätyö- ja kasvomaskisuositus sekä suositukset riskiryhmien suojaamiseksi ovat voimassa ainakin lokakuun loppuun saakka.

Etelä-Karjalassa epidemia jatkuu nyt erityisesti rokottamattomien keskuudessa.

Tilannekuvaryhmän tiedotteessa kerrotaan, että testausstrategiaa muutetaan Eksotella siten, että koronavirustestiä ei pääsääntöisesti tarvita enää lievästi oireilevilta, jos on kahdesti rokotettu ja toisesta rokotuksesta on vähintään viikko tai jos on sairastanut koronan ja saanut yhden rokotuksen tai on sairastanut varmennetun koronavirusinfektion edeltävän kuuden kuukauden aikana.

Muutos ei kuitenkaan koske niitä kahdesti rokotettuja, joiden tiedetään altistuneen koronavirukselle tai jotka työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyössä tai jotka ovat ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksiköiden asukkaita ja henkilökuntaa tai jotka kuuluvat koronavirusinfektion vakavaan riskiryhmään.

Lieviä oireita on mahdotonta määritellä, mutta tätä voisi verrata aiempaan normaaliin.

Pekka Suomalainen

Lievästi oireilevan testinottopäätökseen riittää myös potilaan oma tahto.

Tilannekuvaryhmästä muistutetaan, että lievienkin oireiden kanssa tulee edelleen välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin henkilöihin.

Oireisena tulee jäädä herkästi kotiin sairastamaan.

– Lieviä oireita on mahdotonta määritellä, mutta tätä voisi verrata aiempaan normaaliin. Tavalliset flunssat sairastettiin ennenkin kotona ja mikäli oli tarve hakeutua hoidontarpeenarvioon, otettiin yhteyttä Eksotelle. Tavalliselta flunssalta tuntuvat oireet voi sairastaa jatkossakin kotona ja jos olo heikkenee, tulee ottaa yhteyttä terveyspalveluihin, Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen neuvoo.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumosi kaikki Etelä-Karjalan kokoontumisrajoitukset torstaista 16. syyskuuta alkaen. Kunnat voivat tarvittaessa määrätä kokoontumisrajoituksia omalle alueelleen, jos epidemiatilanne heikentyy paikallisesti.

Myös Etelä-Karjalassa ovat kuitenkin edelleen voimassa tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset, joilla parannetaan asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisuutta.

Etelä-Karjalan alueella ravintolat voivat pitää ovensa auki puoleenyöhön asti ja anniskelu on lopetettava tuntia aiemmin kello 23.