Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahdesti rokotetut testataan edelleen Etelä-Karjalassa - myös koulujen karanteenikäytännöt säilyvät

Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 7. syyskuuta pidetyssä kokouksessaan, että koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella leviämisvaiheessa. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Etätyö- ja, kasvomaskisuositukset sekä suositukset riskiryhmien suojaamiseksi ovat voimassa ainakin lokakuun loppuun saakka, Eksote tiedottaa.

Yleisötilaisuuksissa on luovuttu kahden metrin turvaväleistä Etelä-Suomen avin syyskuun 3. päivä annetun päätöksen perusteella, jos terveysturvallisuus voidaan varmistaa. Yli kymmenen hengen kokoontumisissa sisätiloissa voidaan täyttää 50 prosenttia enimmäisosallistujamäärästä.

Ulkotiloissa yli 50 hengen tilaisuuksien järjestäjän täytyy varmistaa, että osallistujat voivat välttää fyysisen kontaktin toisiinsa, Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä tiedottaa.

Koronanäytteeseen tulee edelleen hakeutua myös lievien oireiden ilmettyä, vaikka olisi kahdesti rokotettu.

– Koronarokotus ei vielä voimassa olevan strategian mukaisesti vapauta koronanäytteessä käymiseltä, mutta kahdesti rokotettuja harvemmin enää asetetaan karanteeniin, Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka sanoo.

Koulujen karanteenikäytäntö jatkuu tilannekuvaryhmän mukaan ennallaan, kunnes uusia kansallisia ohjeita on saatavilla.

Luumäellä vähintään 80 prosenttia 50-vuotiaista ja sitä vanhemmista ikäluokista on saanut jo kaksi rokoteannosta.

12–15-vuotiaista 76,8 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. 16–29-vuotiaista luumäkeläisistä puolestaan 71 prosenttia on saanut ensimmäisen ja 64,2 prosenttia molemmat rokoteannokset.

Eksoten alueella 77,2 prosenttia asukkaista on rokotettu kerran ja 60,2 prosenttia kahdesti.

– Rajoitusten purkamista suunnitellaan valtakunnallisesti, joten nyt kannattaa huolehtia omat rokotukset kuntoon. Rajoitusten purkuun näyttäisi riittävän 80 prosentin rokotuskattavuus tai se, että kaikilla kohdeväestöön kuuluvilla on ollut mahdollisuus ottaa kaksi rokotetta. On sitten jokaisen oma päätös, haluaako seuraavan vuoden aikana sairastaa taudin vai hakea rokotuksen, Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen sanoo.