Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalan koronarajoituksia ollaan lieventämässä – koronanyrkki esittää kahden metrin turvavälistä luopumista

Etätyösuositus jatkuu Etelä-Karjalassa ainakin lokakuun loppuun saakka.

Koronavirusepidemian leviämisvaihe jatkuu Etelä-Karjalassa. Tilanne alueella on kuitenkin hieman parantunut, ja Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvatyöryhmä on keskustellut tiistaina rajoitusten asteittaisesta purkamisesta.

Tilannekuvatyöryhmä esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (AVI), että Etelä-Karjalassa luovuttaisiin kahden metrin turvavälistä ja sisätiloissa siirryttäisiin 50 prosentin täyttöasteen käyttöön. Jos epidemiatilanne helpottuu, puretaan rajoituksia edelleen asteittain.

Etätyösuositus, kasvomaskisuositus ja suositukset riskiryhmien suojaamiseksi ovat edelleen voimassa. Etätyö- ja etäkokoussuositusta jatketaan ainakin lokakuun loppuun saakka.

Nyt sairastuvat kouluikäiset

Koronaviruksen aiheuttama tauti leviää tällä hetkellä eniten lasten ja nuorten keskuudessa sekä rokottamattoman väestön parissa. Koko pandemian aikana eniten koronatartuntoja on ilmennyt 20–29-vuotiaissa eteläkarjalaisissa, mutta kahden viime viikon aikana tartunnat ovat keskittyneet 10–19-vuotiaiden ryhmään. Tauti jää lapsilla ja nuorilla enimmäkseen lieväksi.

Tartunnoista 6,4 prosenttia on rajatestauksissa todettuja

Etelä-Karjalan koronarokotukset ovat edenneet hyvää tahtia. Lasten ja nuorten rokottaminen kouluilla alkoi viime viikolla ja käynnistyy osalla kouluista tällä ja ensi viikolla.

Rokotuksia puuttuu erityisesti 25–39-vuotiailta miehiltä, vaikka koronarokotteita on tällä hetkellä hyvin saatavilla. Koronarokotuksiin voivat hakeutua nyt kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat eteläkarjalaiset. Alueen asukkaat voivat valita itselleen sopivan rokotuspaikan ja ajankohdan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) asiointipalvelusta tai soittamalla koronarokotusneuvonnan numeroon 05–352 2355 arkisin kello 9–16.

Vakituisten rokotuspaikkojen ja pop-up –rokotusten lisäksi käytössä on ilman ajanvarausta toimiva walk in –rokotusvastaanotto. Ensimmäisiä rokotuksia annetaan ilman ajanvarausta lappeenrantalaisessa kauppakeskus Isossa-Kristiinassa arkisin kello 9.30–14.30.

Kakkosrokotuksen pääsee aikaistamaan walk in –pisteessä keskiviikkona ensimmäinen syyskuuta kello 9–19, jos ensimmäisestä rokotuksesta on ehtinyt kulua vähintään kahdeksan viikkoa. Jos toinen rokotusaika on 7. syyskuuta tai aiemmin, on syytä noudattaa annettua aikaa.

Maskeja tarvitaan yhä

Etelä-Karjalan julkisilla paikoilla ja julkisissa liikennevälineissä kasvomaskit ja turvavälit ovat alkaneet unohtua. Maskin käyttö on kuitenkin edelleen tarpeen riskiryhmien suojaamiseksi.

Matkustamiseen liittyvät omaehtoiset karanteenit ovat yhä voimassa, ja suositus koskee myös lapsia. Esimerkiksi Venäjällä käynnin jälkeen olisi kaikkien matkalla olleiden hyvä välttää vapaaehtoisesti kontakteja 3–5 vuorokauden ajan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee vapaaehtoista kontaktien välttämistä matkalta palaaville vuonna 2006 ja sen jälkeen syntyneille, vaikka heidän ei tarvitse mennä koronatestiin maahan saapuessaan. Eksote pyytääkin kouluja ja päiväkoteja muistuttamaan omaehtoisesta matkustamiseen liittyvästä karanteenista.

Yksityistilaisuuksissa tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja turvaetäisyyksistä. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana.

Juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa. Tämänhetkisten määräysten mukaan yli kymmenen henkilön sisätiloissa tapahtuvissa yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa sekä yli 50 henkilön ulkona tapahtuvissa yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa tulee pystyä välttämään lähikontaktit.

Etelä-Karjalassa on voimassa suositus, jonka mukaan yksityistilaisuuksissa noudatetaan vastaavia omaehtoisia rajoituksia kuin yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa.