Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksote suosittaa lähikontaktien välttämistä ihmisjoukoissa – herkästi tarttuva deltavariantti on Etelä-Karjalan valtavirus

Etelä-Karjala on edelleen koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa. Asian linjasi maakunnan alueellinen tilannekuvaryhmä tiistaisessa kokouksessaan.

Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Koronaviruksen ilmaantuvuusluvut ovat jatkaneet kasvuaan, ja viruskanta on herkästi tarttuvaa deltavarianttia, joka on erittäin herkästi, joskus lyhyissäkin kontakteissa ja myös ulkotiloissa tarttuva koronaviruksen muuntautunut muoto. Sen oireet voivat vaihdella todella paljon lievästä väsymyksestä rajuun hengenahdistukseen. Tavallisimpia oireita ovat kurkkukipu, päänsärky, nenän tukkoisuus ja lämpöily

Etelä-Karjalan alueella on ollut 7 vuorokauden aikana yhteensä 77 koronavirustartuntaa, joista 11 tapauksessa tartunnanlähde on Etelä-Karjalassa, mutta lähdettä ei ole pystytty määrittelemään tarkemmin.

Tilannekuvaryhmä suosittelee lähikontaktien välttämistä yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa.

Suositus tarkoittaa, että yli 10 henkilön sisätiloissa tapahtuvissa yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa sekä yli 50 henkilön ulkona tapahtuvissa yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa tulee pystyä välttämään lähikontaktit.

Iso osa tartunnoista on peräisin yksityishenkilöiden tapaamisista kuten mökkibileistä ja perhejuhlista. Näissä tapauksissa tartunnat ovat kuitenkin helposti jäljitettävissä.

Sami Raasakka

Tilannekuvaryhmä pyytää aluehallintovirastolta vastaavaa päätöstä.

Suositus koskee esimerkiksi konsertteja, teatteri- ja elokuvateatterinäytöksiä, festivaaleja, markkinoita, urheilutapahtumia, seminaareja, pop-up-kahviloita ja oppilaitoksen järjestämiä juhlia.

– Tilannekuvaryhmä pyrkii kohdentamaan suositukset ja rajoitukset tilanteisiin, joissa tartunnan riski on suuri. Tartunnanjäljityksen suurimmat riskit ovat isot alueella järjestettävät tapahtumat. Etelä-Karjalassa päädyttiin suosittelemaan näitä toimia, aluehallintovirasto päättää onko lisäksi tarpeen määrätä asiasta lain mukaisella päätöksellä, kertoo tilannekuvaryhmän varapuheenjohtaja, Etelä-Karjalan keskussairaalan johtajaylilääkäri Marjo Numminen Eksoten tiedotteessa.

Suositus ei koske jatkuvaluonteista, normaalia toimintaa eikä työpaikkojen normaalia toimintaa. Suositus ei koske yksityistilaisuuksia, kuten yksityisten henkilöiden järjestämiä hääjuhlia, illanviettoja, yksityisten henkilöiden ulkoilua tai urheilua ulkona. Viranomaisten kokoukset, kuten kunnanvaltuuston, -hallituksen ja lautakuntien kokoukset, eivät myöskään kuulu suosituksen piiriin.

– Tällaisissa tilanteissa tulee huolehtia erityisen hyvin maskien käytöstä, käsihygieniasta sekä lähikontaktien välttämisestä. Iso osa tartunnoista on peräisin yksityishenkilöiden tapaamisista kuten mökkibileistä ja perhejuhlista. Näissä tapauksissa tartunnat ovat kuitenkin helposti jäljitettävissä, muistuttaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka.

Suositus ei koske esimerkiksi huvipuistoja, eläinpuistoja, liikuntapuistoja, toritoimintaa, leikkipuistoja, uimarantoja tai kesäleirejä, tai oppilaitosten sisäisiä tapahtumia, joissa ei ole ulkopuolista yleisöä.

Eksoten koronalinjat ovat ruuhkautuneet, ja altistuneita pyydetään välttämään soittoa ja hakemaan ensisijaisesti tietoa verkosta Eksoten ja THL:n sivuilta.

Koronatestin tuloksia ei tule kysyä soittamalla eikä päivystysnumeroon tule soittaa rokotuksia koskevissa asioissa. Koronavirustestin tulokset ovat Eksotella tulleet keväästä alkaen tekstiviestillä.

Eksote aloitti tiistaina rokottamaan 12–15-vuotiaita koronarokotuspaikoilla vapaana olevien aikojen puitteissa. Aika varataan puhelimitse rokotusneuvonnasta.

Rokotukseen tulee ottaa mukaan nuoren suostumuslomake.

Nuorten rokottamisesta kouluissa käydään parhaillaan keskusteluja, ja Eksoten johtajaylilääkäri Marjo Nummisen mukaan on todennäköistä, että nuoria tullaan jatkossa rokottamaan myös kouluissa.