Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjala siirtyi takaisin koronan kiihtymisvaiheeseen – uusia rajoituksia ei toistaiseksi aseteta – ihmisiä pyydetään välttämään lähikontakteja

Etelä-Karjala on siirtynyt koronavirusepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Alueellinen tilannekuvatyöryhmä päätti asiasta tiistai-iltana todettuaan, että viruksen ilmaantumisluku on muun Suomen tavoin kohonnut. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 86,6. Myös positiivisten näytteiden osuus koronanäytteistä on kasvanut, tilannekuvatyöryhmä tiedottaa.

Kiihtymisvaiheen alueilla ovat voimassa etätyö- ja kasvomaskisuositus sekä suositukset riskiryhmien suojaamiseksi. Yleisö- ja asiakastiloissa on noudatettava laissa säädettyjä hygieniaohjeita, mutta tilannekuvaryhmä ei toistaiseksi pyydä Aluehallintovirastolta päätöstä, jolla osallistujamääriä eri tiloissa ja tilaisuuksissa rajoitettaisiin tartuntatautilain 58 d-pykälän mukaisesti. Sen sijaan koronanyrkki suosittaa lähikontaktien välttämistä kaikissa tapaamisissa ja tilaisuuksissa.

– Pyrimme välttämään toistaiseksi voimakkaampien rajoitusten voimaan tuloa, joten toivomme väestöltä nyt vastuullista käytöstä, tilannekuvaryhmän varapuheenjohtaja, Etelä-Karjalan keskussairaalan johtajaylilääkäri Marjo Numminen toteaa tiedotteessa.

– Tartunnat leviävät tällä hetkellä erityisesti nuorissa ja nuorten vanhemmissa. Tartunnoista valtaosa on peräisin yksityisten henkilöiden tapaamisista, mökkibileistä ja yleisötapahtumista, hän lisää.

Etelä-Karjalan sekvensoiduista koronanäytteistä miltei kaikki ovat deltavarianttia. Deltavariantti on koronanyrkin mukaan erittäin herkästi, joskus lyhyissäkin kontakteissa ja myös ulkotiloissa tarttuva koronaviruksen muuntautunut muoto.

Deltavarianttiin sairastuneen oireet voivat vaihdella todella paljon lievästä väsymyksestä rajuun hengenahdistukseen, tiedotteessa kerrotaan. Tavallisimpia oireita ovat kurkkukipu, päänsärky, nenän tukkoisuus ja lämpöily.

Deltavarianttiin sairastuneen oireet voivat vaihdella todella paljon lievästä väsymyksestä rajuun hengenahdistukseen

– Usein on myös influenssan kaltaista joka paikan särkyä ja kuivaa yskää. Tämän virusmuunnoksen oireista tulee usein ensimmäiseksi mieleen allergia tai flunssa. Deltavariantin aiheuttamat päänsäryt voivat olla hyvin voimakkaita, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka kuvailee.

Rokotuskattavuus on koronanyrkin mukaan Etelä-Karjalassa tällä hetkellä Suomen paras. Ensimmäisen rokotteen on saanut noin 72 prosenttia väestöstä.

– Nyt erityisesti 20–24-vuotiaat ovat käyneet hyvin rokotuksissa. Kakkosrokotukset näillä ikäryhmille ovat kuitenkin vasta viikkojen päässä. Rokotuksen saaneet voivat edelleen tartuttaa virusta eteenpäin, joten vastuullista käyttäytymistä ei pidä unohtaa, Raasakka muistuttaa.

Koronarokotuksiin voivat hakeutua kaikki 16 vuotta täyttäneet eteläkarjalaiset. Eksote ei lähetä kutsuja rokotuksiin, vaan alueen asukkaat voivat valita itselleen sopivan rokotuspaikan ja ajankohdan Eksoten asiointipalvelusta tai koronarokotusneuvonnan numeroon soittamalla.

Etelä-Karjalan koronarokotuspisteissä on vapaita rokotusaikoja. Ilman ajanvarausta rokotukseen voi mennä 5. elokuuta Lappeenrannassa. Tällöin rokotetaan myös toisen rokotteen aikaistajia, jos toinen rokotusaika on ennen 27. elokuuta.