Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjala pysyy yhä koronavirusepidemian perustasolla – koronanyrkki luottaa nyt rokotuskattavuuden kasvuun ja rajanylittäjien pakkotestaukseen – Luumäelle kirjattiin yksi uusi tartunta

Etelä-Karjala pysyy yhä koronavirusepidemian perustasolla, vaikka tartuntojen ilmaantuvuus on ollut viime viikkoina kasvussa. Luumäelle kirjattiin tiistaina yksi uusi koronatartunta. Koko epidemian aikana kunnassa on todettu 15 koronatartuntaa.

Tiistaina kokoontuneen tilannekuvatyöryhmän mukaan Etelä-Karjalan uusista tartunnoista iso osa liittyy edelleen matkustamiseen ja Venäjään. Venäjän heikko koronatilanne ja huono rokotuskattavuus on alueellinen riski, koronanyrkin tiedotteessa todetaan.

Rajan yli tulevia tartuntoja pyritään saamaan hallintaan pakollisella testaamisella. Tartuntatautilain maanantaina voimaan tulleen päivityksen myötä koronatesti on jatkossa rangaistuksen uhalla pakollinen niille matkustajille, jotka saapuvat Suomeen korkean riskin maista. Testaukselta voi välttyä vain esittämällä todistuksen saadusta rokotesarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta Covid-taudista.

Eksoten antaman tiedon mukaan koronavirukselle on voinut altistua Lappeenrannassa viime lauantaina 10. heinäkuuta kello 21–23 ravintola Totemissa ja kello 23–04 Las Palmas -ravintolassa. Eksote kehottaa ravintoloissa tuolloin asioineita seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan matalalla kynnyksellä koronavirustestiin.

– Eksoten tartunnanjäljitystiimi tekee parhaansa ja kun testeihin hakeudutaan heti oireiden ilmaannuttua sekä toimitaan muutoin vastuullisesti, saadaan epidemia yhdessä pysymään hallinnassa, tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula muistuttaa.

Koronanyrkki patistaa eteläkarjalaisia ottamaan koronarokotteen, mikäli sitä ei vielä ole otettuna. Etelä-Karjalassa rokotuskattavuus on valtakunnallisesti hyvällä tasolla ja alueen väestöstä jo 69 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotteen, mutta etenkin alueen kaupungeissa ja nuoremmissa ikäluokissa on runsaasti rokottamattomia henkilöitä.

Jokainen eteläkarjalainen voi kantaa vastuunsa varaamalla ajan rokotukseen sekä käyttäytymällä annettujen ohjeiden mukaisesti.

Tuula Karhula

Rokottamattomat sairastuvat ja ylläpitävät epidemiaa edelleen sairastuttaen muita, tiedotteessa todetaan.

– Jokainen eteläkarjalainen voi kantaa vastuunsa varaamalla ajan rokotukseen sekä käyttäytymällä annettujen ohjeiden mukaisesti, Karhula sanoo.

Etelä-Karjalan koronarokotuspisteissä on tarjolla vapaita rokotusaikoja. Luumäellä vapaita aikoja ei lähiaikoina ole, mutta ensi viikolle aikoja on esimerkiksi Lappeenrantaan, ja Lappeenrannan kauppakeskus IsoKristiinassa rokotetaan myös tulevana viikonloppuna.

Matkalta palaavien tulisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaan välttää kontakteja muihin kuin samassa asunnossa tai majapaikassa asuviin, kunnes 3–5 päivää matkan jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen. Suositus koskee myös aikuisten kanssa matkustavia, vuonna 2006 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia.

THL suosittelee vahvasti, että matkalta palaavat eivät esimerkiksi käytä julkista liikennettä tai mene työpaikoilleen tai harrastuksiin. Lasten ei myöskään tulisi mennä varhaiskasvatukseen, esiopetukseen tai kouluun sillä aikaa, kun aikuiset odottavat negatiivisia testituloksia.

Välttämätön liikkuminen, kuten lääkärissä käynti, on sallittua.

– Jos käydään Venäjän puolella tapaamassa isovanhempia, tulee myös lasten jäädä kotiin odottamaan vanhemman testitulosta, Karhula muistuttaa.