Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvä jäljitettävyys pitää Etelä-Karjalan toistaiseksi epidemian perustasolla – koronaviruksen ilmaantuvuusluku on kasvussa, mutta tartunnat keskittyvät pitkälti perhepiiriin

Etelä-Karjala pysyy toistaiseksi koronavirusepidemian perustasolla. Tiistaina kokoontuneen tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajan Tuula Karhulan mukaan maakunnassa ollaan kuitenkin veitsen terällä ja siirtyminen kiihtymisvaiheeseen on lähellä.

Rajaliikenteen lisääntyminen näkyy kasvavina ilmaantuvuuslukuina, mutta tartuntojen jäljitettävyys on hyvä ja tartunnat ovat pysyneet pitkälti perhepiirissä, koronanyrkki toteaa tiedotteessa. Sen mukaan positiivisten rajanäytteiden suuri määrä antaa osin virheellisen kokonaiskuvan Etelä-Karjalan tilanteesta. Ilmaantuvuusluvun kerrotaan mittaavan pitkälti Venäjän tautitilannetta, ei alueellista tilannetta Etelä-Karjalassa.

– Pohdintaa tällä hetkellä aiheuttaa se, kuinka lisääntyvä rokotesuoja ja toisaalta kansalaisten hiipuva koronatietoisuus vaikuttavat koronatilanteeseen, Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen toteaa.

Suomalaisen mukaan vaaditaan hyvä rokotuskattavuus, jotta rajan takaa tulevat tartunnat eivät näy väestön tartuntamäärien lisääntymisenä.

Terveydenhuolto toimii koronanyrkin mukaan hyvin eikä sen liikakuormittumista ole näkyvissä. Sairaalassa hoidettavat koronapotilaat ovat tiedotteen mukaan jatkossa lähinnä kokonaan rokottamattomia tai joissakin tapauksissa yhden kerran rokotettuja.

Eksoten alueella nuoremmissa ikäluokissa on vielä paljon rokottamattomia henkilöitä. Rokotusaikoja on saatavissa eri paikkakunnilla Etelä-Karjalassa ja tilannekuvatyöryhmän mukaan rokotteen ottaminen on toivottavaa, jotta uusia ryppäitä ei pääse niin helposti syntymään.

Tuula Karhula patistaa edelleen kesähelteistä huolimatta maskin käyttöön, välimatkojen pitoon ja yleiseen terveysturvalliseen käyttäytymiseen.

– Venäjän heikon koronatilanteen ei toivota saavan jalansijaa Etelä-Karjalasta. Kymenlaakso on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen ja toivomme, että Etelä-Karjala voisi välttyä tältä.