Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalassa sinnitellään jo koronaepidemian kiihtymisvaiheen rajalla – Luumäellä todettiin uusi tartunta

Etelä-Karjalassa todettiin maanantaina viisi uutta koronatartuntaa, joista yksi on Luumäellä. Kunnassa on nyt todettu koko epidemian aikana 14 tartuntatapausta.

Alueellisen Covid-19-tilannekuvatyöryhmän tiistaisen tiedotteen mukaan Etelä-Karjalassa ollaan vielä epidemian perustasolla, mutta siirtymistä kiihtymisvaiheeseen pohditaan tarkkaan.

– Tartuntamäärät ovat lisääntyneet jonkin verran myös Etelä-Karjalassa, sairaalassa on myös hoidossa joitakin koronaan sairastuneita potilaita. Kaikki viimeisen viikon aikana testatut positiiviset koronanäytteet ovat liittyneet Venäjään, koronanyrkin puheenjohtaja Tuula Karhula kertoo.

Karhula sanoo tilannekuvatyöryhmän seuraavan tilannetta aktiivisesti.

– Viimeistään tulevan viikon tiistaina arvioimme, mikä tilanne Etelä-Karjalassa on, ja joudummeko kiristämään rajoituksia ja siirtymään kiihtymisvaiheen tilanteeseen.

Huolta on aiheuttanut erityisesti jalkapallon kisaturismi, ja lähes kaikki Pietarissa kisamatkalla käyneet bussimatkustajat ovat altistuneet. Maahanpääsyä rajan yli on muutoinkin helpotettu. Venäjällä laajalle levinnyt deltavariantti on muita tähän mennessä nähtyjä variantteja huomattavasti tartuttavampi.

Matkustamista Venäjälle, jossa virustilanne on tällä hetkellä huono, tulee välttää.

Pekka Suomalainen

Rokottaminen antaa suojan myös deltavariantin vakavaa tautimuotoa vastaan. Etelä-Karjalassa rokotukset ovat edenneet hyvin. Koronarokotuksiin voivat hakeutua nyt kaikki 16 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat eteläkarjalaiset. Koronarokotuksia saavat myös 12–15-vuotiaat riskiryhmään 1 kuuluvat.

Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalaisen mukaan kaikki viime aikojen sairaalahoitoon johtaneet tapaukset juontuvat Venäjältä, ja yhtä lukuunottamatta kaikki sairaalassa hoidettavat potilaat ovat rokottamattomia.

– Nyt on tärkeää saada virustartunnat mahdollisimman hyvin kuriin. Matkustamista Venäjälle, jossa virustilanne on tällä hetkellä huono, tulee välttää, Suomalainen toteaa.

Eksote ja Kymsote kehottavat matkustajia ottamaan käyttöönsä FINENTRY-verkkopalvelun. Palvelussa matkustaja saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksista ja omaehtoisesta karanteenista. Digitaalinen palvelu nopeuttaa maahantuloa ja sujuvoittaa veloituksettomaan koronavirustestaustaukseen pääsyä.