Retkikertomus | Eläkeläiset astelivat kivikauden ihmisen jalanjäljillä – Savitaipaleen retkeltä löytyi pyyntikuoppia ja asumus

Eläkeliiton Luumäen yhdistys järjesti opastetun luontoretken Savitaipaleen Lepänkannon alueelle, joka on upeaa jääkauden muovaamaa harjumaisemaa, suppia ja Kuolimojärven rantaa.

Alueella on paljon merkittyjä luontopolkuja, hyvät opasteet ja mahdollisuus kiertää eripituisia polkuja. Osa poluista on harjumaastoa, mutta etenimme tasaisempaa polkua Kammarlahdesta alkaen niemen ympäri, osaksi pitkospuita pitkin.

Luontopolkua seuraillen tutustuimme myös kivikauden ihmisten elämään. Kammarlahdessa näimme esihistorialliset pyyntikuopat, jotka sijaitsevat peräkkäin ja näin ollen hirven tai peuran pyytäminen onnistui myös kivikauden ihmiseltä. Näiden läheltä löytyi myös jälkiä kivikautisesta liedestä.

Polun varrella näimme myös jäljet useassa kerroksessa olevista vanhoista rantavalleista, veden korkeus on vaihdellut. Aikanaan Kuolimojärvi on ollut osa Saimaata. Veden laskettua Kuolimoon on jäänyt oma kanta esimerkiksi nieriää. Nykyisin Kuolimo on yhteydessä Saimaaseen Partakosken ja Kärnänkosken kautta.

Polkua seuraten ihastelimme luontoa ja järvenrantaa. Välillä pidimme taukoja ja lepuutimme jalkojamme. Oppaamme Kati Sinkkonen-Kattelus piti meille lyhyet metsämieliharjoitukset tarkoituksena pysähtyä, miettiä ja tunnustella mitä tunsimme tai ajattelimme.

Polkua seuraten tulimme Rovastinojan nuotiopaikalle. Täällä kivikautisen mallin mukaan rakennetun asumuksen luona meitä odotti nuotiokahvi ja pulla. Itse rakennus oli yllättävän suuri sisältä, istuinpenkit ja grillinuotio jossa meille oli paistettu makkarat.

Kun makkarat oli syöty ja kahvit juotu, oli retki loppumaisillaan. Kävelimme soratietä linja-autolle ja matkamme suuntautui takaisin kohti Taavettia.

Eläkeliiton Luumäen yhdistys uusii retken Savitaipaleelle torstaina 17. kesäkuuta. Kirjoittaja on yhdistyksen jäsen.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka