Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Karjalan koronatilanne palaa kiihtymisvaiheeseen – kokoontumisrajoitukset höllentyvät nykyisistä

Etelä-Karjala siirtyy koronavirusepidemiassa leviämisvaiheesta astetta kevyempään kiihtymisvaiheeseen. Asian totesi tiistaina Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä.

Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Tämä tarkoittaa höllennyksiä esimerkiksi kokoontumisrajoituksiin.

Huomisesta keskiviikosta lähtien rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää enintään 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Rajoitus on voimassa 19. toukokuuta–15. kesäkuuta.

Sisätiloissa voi puolestaan järjestää enintään 20 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia huomisesta lähtien toukokuun loppuun saakka.

1. kesäkuuta–15. kesäkuuta sisätiloissa voi järjestää puolestaan enintään 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Tilannekuvaryhmässä toivotaan, että lieventymistä ei nähdä kannustuksena rynnätä tapaamaan isoja ihmisjoukkoja, vaan pienenä askeleena kohti normaalimpaa elämää.

Tuula Karhula

Kokoontumisissa täytyy noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniajärjestelyistä, joilla osallistujien terveysturvallisuus varmistetaan.

Rajoitusten lievittämisestä päätti Etelä-Suomen aluehallintovirasto.

Alueellinen tilannekuvaryhmä on asettanut 18. kesäkuuta alkaen voimaan kahdenkymmenen hengen yksityishenkilöitä koskevan kokoontumissuosituksen, koskien sekä sisä- että ulkotiloja.

Yksityistilaisuuksien suositus on yleisötilaisuuksia pienempi, sillä yksityistilaisuuksissa on vaikeampi pitää turvavälejä kuin järjestetyissä, ulkona tapahtuvissa yleisötilaisuuksissa.

Tilannekuvaryhmä suosittelee, että toimielimet kokoontuisivat edelleen pääasiassa etänä, sillä etätyösuositus on voimassa myös kiihtymisvaiheen alueilla. Kaikkia kokoontumisia ja lähikontakteja kodin ulkopuolella on syytä välttää aina, kun se on mahdollista. Päätös on voimassa edelleen 18. kesäkuuta.–15. kesäkuuta.

– Tilannekuvaryhmässä toivotaan, että lieventymistä ei nähdä kannustuksena rynnätä tapaamaan isoja ihmisjoukkoja, vaan pienenä askeleena kohti normaalimpaa elämää. Jokainen lähikontakti on edelleen riski koronatartunnalle ja on hyvä käyttää harkintaa siinä, miten laajasti haluaa tällä hetkellä itseään tai lähipiiriään mahdolliselle tartunnalle altistaa. Meillä on nyt yhdessä mahdollisuus vaikuttaa siihen, että tautitilanne pysyy Etelä-Karjalassa tällä tasolla tai laskee perustasolle saakka, kirjoittaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula tiedotteessa.

Parantuneesta tautitilanteesta huolimatta kaikkia kehotetaan varovaisuuteen. Turvavälillä, käsihygienialla, kasvomaskilla ja kotona sairastamisella turvataan omaa ja muiden terveyttä sekä alueellista epidemiatilannetta.

– Vaikka Eksoten alueella nyt puretaankin rajoituksia, voi mikä tahansa isompi tai pienempikin tapahtuma tai kokoontuminen muutamassa viikossa kääntää hyvän epidemiatilanteen huonoksi. Vasta väestön kattava rokottaminen kahdesti antaa lopullisen mahdollisuuden normaaliin elämään, muistuttaa Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Tilannekuvatyöryhmä on huolestunut nuorten suunnittelemista isoista juhlista koulujen loppumisen lähestyessä. Myös maakunnassa järjestetyt isot mopomiitit, joissa eri puolilta Suomea tulevat nuoret tapaavat, huolestuttavat työryhmää.

– Pyydämme vanhempia ottamaan vastuuta ja käymään tilannetta läpi nuorten kanssa. Nuorten kanssa on hyvä keskustella koronatartunnan riskeistä ja koronaviruksen tarttumistavoista, Karhula vetoaa.

Tulossa olevat valmistujaisjuhlat suositellaan juhlittavan ulkona pienellä porukalla.

Toiveissa on, ettei juhlista toiseen tänä keväänä kierretä, jotta mahdolliset tartuntaketjut ovat selvitettävissä, ohjeistaa Karhula.

Koulujen juhlat suositellaan järjestettävän vain oppilaiden ja henkilökunnan kesken, ja järjestää vanhemmille muulle yleisölle nettistriimi, josta juhlia voi seurata.

Tilannekuvaryhmä suosittelee myös, että yleisöä ei osallistu esimerkiksi lakitustilaisuuteen.