Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronanyrkki tulkitsi asetusta väärin, vain osa vaalivirkailijoista saa varata ajan koronarokotukseen Etelä-Karjalassa

Etelä-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä tiedottaa nyt, että koronarokotteeseen ovat oikeutettuja koti- ja laitosäänestyksiä hoitavat vaalivirkailijat.

Etelä-Karjalan alueen kaikki vaalivirkailijat eivät sittenkään ole automaattisesti oikeutettuja koronarokotteeseen.

Vielä tiistaina alueellinen COVID-19-tilannekuvaryhmä kertoi, että eteläkarjalaiset vaalivirkailijat voivat alkaa varata rokotusaikoja. Tilannekuvaryhmän lausunto pohjautui maanantaina voimaan astuneeseen valtioneuvoston asetukseen.

Torstaina iltapäivällä julkaistussa tiedotteessa tilannekuvaryhmä kuitenkin kertoo, että asetuksen tulkinta olikin väärä. Asetuksessa ei tarkoitetakaan kaikkia vaalivirkailijoita, vaan niitä virkailijoita, jotka hoitavat koti- ja laitosäänestyksiä. Luumäen Lehden verkkosivuilla asiasta uutisoitiin tiistaina 20. huhtikuuta kello 18.44.

Tilannekuvaryhmän puheenjohtajan Tuula Karhula pahoittelee väärinymmärrystä, mutta huomauttaa, ettei uuden asetuksen tulkinta ole helppoa.

– Asetuksessa puhutaan vaalivirkailijoista yleisellä tasolla, mutta todellinen kohderyhmä pitää käydä tarkistamassa erikseen vaalilain pykälän 15 kohdasta 2, Karhula toteaa.

Valtioneuvostokaan ei osannut heti auttaa

Karhulan mielestä uudesta asetuksesta oli saatavilla niukasti tietoja vielä tiistaina ja keskiviikkonakin. Asetusta esiteltiin melko nopeasti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) infotilaisuudessa tiistaina.

Tilannekuvaryhmän puheenjohtajan Tuula Karhula pahoittelee väärinymmärrystä, mutta huomauttaa, ettei uuden asetuksen tulkinta ole helppoa.

– Kun asetus tuli tilannekuvaryhmän tietoon tiistaina, halusimme tiedottaa siitä saman tien. Valtioneuvoston kansliakaan ei osannut asetuksesta oikein sanoa tarkempia tietoja silloin.

Hieman myöhemmin tilannekuvaryhmälle tuli kuitenkin tieto siitä, että asetuksen kohderyhmä olikin rajatumpi.

– Kun kävimme katsomassa vaalilain pykälästä tietyn kohdan, huomasimme, että asetus kohdistuu vain niihin vaalivirkailijoihin, jotka tekevät koti- ja laitosäänestystä, Karhula kertoo.

Jo varatun rokoteajan saa pitää

Jotkut eteläkarjalaiset vaalivirkailijat ovat jo saattaneet ehtiä varata ajan koronarokotukseen tiistain virheellisen tiedotteen jälkeen. Karhulan mukaan jo varatun rokotusajan saa kuitenkin pitää.

– Ajattelimme, että se on reilua, koska kyse oli meidän tulkintavirheestämme.

Karhula kuitenkin muistuttaa, että korona-aikana uusia asetuksia on aiemminkin tullut nopealla aikataululla, eikä niiden tulkinta ole siksi aina helppoa.