Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Luumäki rahoittaa Saimaa-ilmiötä – kulttuuripääkaupunkihanke maksaa kolme euroa asukasta kohti

Luumäki on mukana ajamassa itäistä Suomea Euroopan kulttuuripääkaupungiksi (European Capital of Culture ECOC) vuonna 2026. Hanke on nimetty Saimaa-ilmiöksi, ja sen taakse ovat asettuneet kaikki Etelä-Karjalan kunnat. Lisäksi mukana ovat muutkin Saimaan maakunnat eli Pohjois-Karjala, Etelä-Savo ja Pohjois-Savo.

Hanke etenee Savonlinnan kaupungin johdolla.

– Savonlinnan kulttuuripääkaupunkihankkeesta on tullut ylimaakunnallinen ilmiö, jonka erittäin positiivinen vire heijastuu myönteisesti koko Saimaan alueelle, maakuntajohtaja Satu Sikanen toteaa tiedotteessa.

Luumäki on sitoutunut lisärahoittamaan hanketta muiden Länsi-Saimaan kuntien tapaan kolmella eurolla asukasta kohti. Rahoitus jakautuu vuosille 2022–2026.

– Olen todella iloinen siitä, että Lappeenrannan kaupungin lisäksi kaikki Etelä-Karjalan kunnat lähtivät mukaan lisärahoituksella. Kulttuuripääkaupunkivuosi tapahtumineen levittäytyy näin vahvemmin koko alueelle ja vahvistaa osallisuutta, Saimaa-ilmiön aluekoordinaattori Mona Taipale toteaa.

Mukana olevat kunnat saavat kansallista ja kansainvälistä näkyvyyttä. Kunnat nostetaan esiin myös kulttuuripääkaupunkihakemuksessa, joka jätetään huhtikuussa. Valinnan tekee EU-raati ja päätös selviää kesäkuun alussa.

Valinnan tekee EU-raati ja päätös selviää kesäkuun alussa.

Saimaa-ilmiö kisaa paikasta Suomen edustajana Euroopan kulttuuripääkaupunkina Tampereen ja Oulun kanssa.

Kuntien rahoitusosuudet raukeavat, jos Saimaa-ilmiö ei tule valituksi.

Saimaa-ilmiössä ovat maakuntien ja kuntien lisäksi mukana myös yliopistot, ammattikorkeakoulut ja ammattikoulut.