Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus | Haluamme heittää alueelle ruokahaasteen

MTK-Kaakkois-Suomi haastaa kaikki maakunnan kunnat lisäämään entisestään kotimaisen ja lähiruoan käyttöä ja kertomaan siitä myös julkisesti.

Haasteen taustalla on MTK:n valtuuskunnan, järjestön korkeimman päättävän elimen, päätös viime vuoden lopulta.

Haaste sopii erittäin hyvin Etelä-Karjalaan. Maakuntaliiton uudessa ohjelmassa korostuu vihreä uusinajattelu, kasvu sekä bio- ja kiertotalous.

Maatalous liittyy vahvasti kaikkiin edellä mainittuihin. Etelä-Karjala haluaa profiloitua kestävänä ja vastuullisena.

Maakuntaohjelmaankin sisältyvä ajatus paikallisen ruokakulttuurin hyödyntämisestä elintarvikeketjussa ja tuotekehityksessä tukee osaltaan tätä.

Ruokahankinnat ovat tärkeä osa aluetaloutta ja uusien aluevaltuustojen rootelia. Paikallisen ja kotimaisen ruuan korkea laatu, puhtaus ja jäljitettävyys sopivat mielestämme erittäin hyvin kriteereiksi myös uusille hyvinvointialueille.

Ruokahankinnat ovat tärkeä osa aluetaloutta.

Hyvinvointialueitten kautta kulkee jatkossa valtava määrä ruoka-annoksia ja mitä korkeampi kotimaisuus- ja lähiruoka-aste niissä on, sitä paremmin hankinnat tukevat myös alueen taloutta ja elinvoimaa.

Ruoantuotannolla on iso merkitys Etelä-Karjalan työllisyydelle ja taloudelle. Eteläkarjalaiset viljelijät tuottavat ja haluavat tuottaa myös jatkossa monipuolisesti ruokaa meille kaikille.

Vaihtoehtoja löytyy, ovatpa ruokamieltymykset sitten kasvis- tai sekaruokapainotteisia. Valitsemalla kotimaisia tuotteita voi kuluttaja tukea tuotannon säilymistä niin omassa maakunnassa kuin koko laajemmin Suomessa.

Toivottavasti haasteet otetaan vastaan kaikissa alueen kunnissa ja päättäjät näyttävät näin esimerkkiä siitä, että kotimaista ruokaa halutaan myös jatkossa pöytään.

Matti Seitsonen on MTK-Kaakkois-Suomen puheenjohtaja ja Tuula Dahlman on järjestön toiminnanjohtaja.