Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hellekesä ei ole aina pelkkää juhlaa ja nautintoa

Pitkään jatkunut hellekeli on noussut jo melkeinpä koronaakin suositummaksi puheenaiheeksi. Tällä hetkellä ollaan lämpöaallon harjalla, kun heinäkuun puoliväli tuli vastaan yli 30 asteen paahteessa. Jos sääennusteet pitävät kutinsa, ensi viikolle on luvassa kuitenkin ainakin väliaikaista helpotusta.

Lämmin ei tunnetusti luita riko, mutta kaikella on rajansa. Nykyoloissa on esimerkiksi helppo ymmärtää, miksi ulkotapahtumien järjestäjät toivovat rientojensa ajaksi puolipilvistä säätä ja parinkymmenen asteen lämpötilaa.

Viljelijät ovat joutuneet ojasta allikkoon. Toukokuussa pelloilla tuskailtiin jatkuvia sateita ja sittemmin kuumuutta ja kuivuutta. Mansikkatiloilla on pitänyt kiirettä, kun sato kypsyi etuajassa ja marjat piti saada talteen ennen niiden pilaantumista.

Ikäviä seurauksia kuumista oloista joudutaan lukemaan hukkumistilastoista, kun kesäkuussa hukkuneita oli eniten yli 20 vuoteen ja heinäkuunkin osalta tilanne on jo viime vuotta synkempi.

Kotioloissa ja työpaikoilla huomio kiinnittyy yhä enemmän viilentämiseen mahdollisuuksiin. Pienen pöytätuulettimen luoma illuusio helpotuksesta ei enää riitä. Jatkuva kuumuus syö työtehoa ja nuuduttaa. Myös huoli vanhusten jaksamisesta herää. Kun sisätiloissa on riittävän kauan tukalaa, ei ilmalämpöpumppujen myyjillä ja asentajilla ole töistä pulaa.

Samalla on jälleen käyty keskustelua myös yleisemmin siitä, minkälaista tarvetta, valmiutta ja toisaalta halua Suomessa on sopeuttaa rakennus- ja rakentamissuunnittelua mahdollisesti edelleen lämpeneviin oloihin.