Pääkirjoitus: Sodittaisiinko tilastotiedettä vastaan?

Soile Tankka

Lämmin juhannus, sellainen on sääennusteiden mukaan luvassa. Vettäkin saattaa ripauttaa sen verran, että aivan aaton kynnyksellä saa jännittää syttyvätkö kokot vai eivät – tai lähinnä syttyvätkö ne luvallisesti. Viime vuonna Luumäellä poltettiin juhannustulia myös metsäpalovaroituksen ollessa voimassa. Jospa tänä vuonna oltaisiin viisaampia ja unohdettaisiin tulileikit, mikäli maasto on rutikuivaa. Ja jos kokkoja onkin lupa polttaa, ei unohdeta valvontaa. Pelastuslaitoksen henkilökunnan soisi saavan viettää keskikesän juhlansa rauhassa ilman maastopalojen sammutustehtäviä.

Juhannuksen alla on tapana väläytellä tilastojen kertomaa. Niiden mukaan tieliikenne ja vesistöt vaativat lähes joka vuosi yhteensä toistakymmentä kuolonuhria.

Mitä parempi sää, sen synkempiä tahtovat etenkin hukkumisluvut olla. Vuonna 2014 koettiin ennenkokemattoman jäätävä juhannus, ja ihmiset tyytyivät värjöttelemään kodeissaan. Hukkuneita oli vain yksi, kun taas lämpiminä juhannuksina, esimerkiksi kaksi vuotta myöhemmin 2016, hukkuneita oli Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton kirjauksissa kymmenen.

Mökkijuhannuksen viettoon kokoonnutaan myös joukolla, ja joukossa tyhmyys toisinaan tiivistyy. Entä jos tällä kertaa jätettäisiin väliin juovuspäissä ilman pelastusliivejä veneessä keikkuilut, ”kuka kestää pisimpään löylyissä” -haasteet ja pikkusievässä toteutetut uimakisat lähisaareen. Jos keskityttäisiin hauskanpitoon vastuullisesti, turvallisuusasiat huomioiden? Jos laitettaisiinkin tilastoille kampoihin?

Klassisen Hill Street Blues -poliisisarjan ylikonstaapeli Phil Esterhausia lainaten: Let’s be careful out there. Hyvää keskikesän juhlaa!

Jos keskityttäisiin hauskanpitoon vastuullisesti, turvallisuusasiat huomioiden?

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka