Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Ikä ja kokemus saivat rinnalleen tuoretta katsantoa

Luumäen päättäjäkunta uudistuu merkittävästi, kun valtuustosaliin astuu elokuun alussa peräti yhdeksän uutta valtuutettua. Uusien päättäjien osuus on reilusti yli kolmannes, 39 prosenttia.

Poisjääneiden, pitkään kuntapolitiikassa vaikuttaneiden valtuutettujen mukana katoaa rutkasti tietoa ja osaamista kunnallishallinnon koukeroista, mutta tulokkaiden mukana tilalle on mahdollista saada tuoretta ajattelua. Uuden ja vanhan liitto voi osoittautua hedelmälliseksi. Pitkään samoja asioita pyöritellessä ajatukset helposti huomaamatta urautuvat, ja tuorein silmin tarkasteltuina ne saattavat saada aivan uutta perspektiiviä. On selvää, että erilaisia ideoita, villejäkin, kaivataan, jotta Luumäki voi porskuttaa eteenpäin itsenäisenä kuntana.

Erityisen ilahduttavaa on, että valtuusto koki nuorennusleikkauksen, kun päättäjien joukkoon valittiin peräti kolme alle kolmekymppistä valtuutettua. Joukon kuopus on 18-vuotias Henri Hirvikallio (kesk.), joka ei ole aivan yhtä kokematon kuin ikä antaisi ymmärtää. Hän edustaa nuorta viljelijäsukupolvea, ja otti jo vuonna 2018 luotsatakseen puheenjohtajana tuolloin perustetun Luumäen nuorisovaltuuston.

Toiseksi nuorimpana päätöksentekijäksi ryhtyy taiteilijanimellä Är-oo Luumäen puolesta liputtava artisti Iiro Venäläinen (kok.), pian 26. Nuorena valtuutettuna voidaan pitää myös kokoomuksen Linda Kiviluomaa, 28, jolle on kertynyt päätöksentekokokemusta Luumäen seurakunnan kirkkoneuvostosta ja -valtuustosta.

Toivottavasti nuorten äänet pääsevät valtuustokeskusteluissa myös kuuluviin tasapäisesti kokemuksen syvien rintaäänten kanssa.

Uuden ja vanhan liitto voi osoittautua hedelmälliseksi.