Vaalikynä: Nuoria ei kiinnosta?

Linda Kiviluoma

Höpöhöpö. Muistiko kukaan kysyä nuorilta? Millaisena he näkevät Luumäen?

Olen tehnyt pienen havainnon vaalien alla. Vaalimainostauluilla olen nähnyt nuoria tuijottelemassa naamagallerioita. Tusseja ja Hitler-viiksiä en ole onneksi ehtinyt todistaa, tai sitten mainokset on ehditty vaihtaa nopeasti.

Muistelin taannoin, kuinka peruskoulussa ollessani koulussa järjestettiin varjovaalit. Vieläköhän tämänkaltaisia tilaisuuksia järjestettäisiin? Sitten huomasin Allianssilta tulleen sähköpostiviestin, jossa kerrottiin nuorisovaalien tuloksen valmistuneen. Että mitä? Luumäki ei ollut listalla. Pyh. Toivottavasti asiaa edes sivuttiin kunnassa. Toivon todella, että syynä on tämä kirottu pandemia ja siksi vaaleja ei voitu järjestää. Neljän vuoden päästä on sentään uusi mahdollisuus.

Ylipäätään ajattelen, että äänestysikäraja pitäisi laskea 16 vuoteen. Seuraavaksi nuorten tulisi löytää ehdokas, joka aidosti puolustaisi nuorille tärkeitä asioita kunnassa: monipuoliset ja kaikille saavutettavissa olevat harrastusmahdollisuudet, ajanviettopaikat, kouluolosuhteet ja kesätyöpaikat.

Turvaamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa harrastus ehkäisemme tehokkaasti nuorten syrjäytymistä.

Taavetin lukion kohtalo vaikuttaisi olevan liipaisimella keskustellessa siitä, mitä kunnassamme täytyisi ehdottomasti säilyttää. Minä kuulun lukion kannattajiin. Opiskelu ei ole koskaan turhaa ja siihen on tärkeätä tarjota hyvä lähivaihtoehto.

Nykyiset keinot pahimmillaan syrjäyttävät kiusatun nuoren.

Normaalissa arjessa vietän useita tunteja vapaaehtoisena nuorten parissa, mikä on mielestäni antoisaa ja opettavaista. Ikävyyksiäkin olen kohdannut, sillä kiusaamistilanteita tulee vastaan aina silloin tällöin.

Koulukiusaamiseen on pakko puuttua nopeammin ja tehokkaammin. Nykyiset keinot pahimmillaan syrjäyttävät kiusatun nuoren. En jaksa enää seurata välinpitämättömyyttä kiusaamistilanteissa. Emmekö osaa asettua kiusatun asemaan? Miltä tuntuu mennä peloissaan kouluun joka päivä?

En väitä olevani asiantuntija kiusaamisen torjunnassa. Partiojohtajana pyrin kuuntelemaan herkällä korvalla naljailua ja kiusoittelua. Jos nuori kokee tilanteet ikäviksi, istumme alas ja puhumme asioita halki. Kyyneleitäkin on keskusteluissa vuodatettu, niin kiusatun, kiusaajan kuin johtajankin silmistä.

Nuorisossa on tulevaisuus. Siksi emme saa unohtaa heitä. Luumäen kunta on tehnyt jo yhden harppauksen perustamalla nuorisovaltuuston ja ottamalla Nuvan edustuksen lautakuntiin. Mutta eihän jätetä kehitystä siihen? Toivottaen yli-ikäinen nuori.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kok.)

Kommentoi