Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lasten liikennekasvatusta ei voi koskaan olla liikaa

Luumäellä alkoi keväällä koululaisten liikennekasvatusprojekti. Työ on tavattoman tärkeää, sitä ei voi liikaa korostaa.

Aloite tuli nykyisin Luumäen liikenneturvallisuustyöryhmässä kuntalaisjäsenenä vaikuttavalta Reijo Sukolalta. Sittemmin useat paikalliset toimijat ovat lähteneet työhön mukaan.

Ensivaiheessa Yksikin arpi on liikaa -projektin kohderyhmänä olivat alakouluikäiset lapset, mutta syksyllä tarkoituksena on saada liikennekasvatussanomaa myös vanhempien koululaisten ja aikuisten korviin.

Liikenneturvallisuus ja onnettomuuksien ehkäiseminen on mitä suurimmissa määrin yhteispeliä. Vanhemmilla on velvollisuus opettaa lapsiaan, ja toisaalta kanssakulkijan kunnioittaminen kuuluu kaikille.

Lasten tulee saada oppia liikennesäännöistä ja turvallisesta liikkumisesta. Yhtä lailla aikuisten ymmärrystä on lisättävä siitä, että nuorimpien kulkijoiden kyvyt havainnoida ympäristöään ja hallita omia liikkeitään ovat vasta rakentumassa. Jokaisen autoilevan aikuisen on siis pidettävä aistit terävinä yllätysten varalta.

Mainittua yhteispeliä ajatellen onkin nurinkurista, että suojatie saattaa olla vaaranpaikka. Liikenneturva tiedotti hiljattain, että kolme viidestä suomalaisesta pitää taajamien ajonopeuksia suojateiden kohdalla liian korkeina.

Asiaa voi peilata esimerkiksi Taavetin Linnalantielle, missä nopeusrajoitus on 40 kilometriä tunnissa. Aamuisin ja iltapäivisin sekin voi olla tietyillä osuuksilla liikaa, kun lapset ovat koulumatkalla ja samalla kevyt liikenne vilkkaimmillaan.