Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kuntavaalikevät etenee kohti loppunäytöstä

Kuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyi tällä viikolla ja samalla alkoi loppukiri kohti varsinaista vaalipäivää, joka on siis sunnuntai 13. kesäkuuta. Koronatilanne on kevättalven aallonpohjasta rauhoittunut siinä määrin, että tautipelko tuskin näkyy mainittavana lovena äänestysinnossa.

Ennakkoäänestäjiä voidaan itse asiassa olettaa olevan liikkeellä edellisvaaleja enemmän, sillä ennakkoäänestysaikaa pidennettiin vaalien siirtämisen yhteydessä kahteen viikkoon.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa vajaa kolmannes Luumäen äänioikeutetuista kävi uurnilla ennakkoon. Kunnan kokonaisäänestysprosentti oli neljä vuotta sitten 62,1. Edellisiin kuntavaaleihin verrattuna luvussa on laskua vajaat viisi prosenttiyksikköä.

Yksi iso kysymys kuntavaaleissa on se, miten keskustan rintama kestää. Keskusta on Luumäellä selvästi suosituin puolue ja oli tälläkin kertaa ehdokasmäärällä mitattuna ykkönen. Kokoomus ja SDP haastavat vuoden 2017 vaalien tapaan. Listoja tarkastellessa perussuomalaiset pomppaa esiin, sillä puolueella on Luumäellä nyt kahdeksan ehdokasta, kun neljä vuotta sitten listalla oli vain yksi nimi.

Kuntavaaleja voidaan pitää ensisijaisesti henkilövaalina, jossa ehdokkaan omat arvot, edesottamukset ja tuttuuskin vaikuttavat oletettavasti puoluekantaa enemmän.

Kunnallinen päätöksenteko näyttäytyy useimmiten hyvähenkisenä ja yhteistyölähtöisenä. Ja varmasti sitä suurilta osin onkin, mutta tarvittaessa osataan kyllä vääntääkin. Puoluepolitiikka on siis väistämättä läsnä, kun päätöksiä tehdään.