Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ely-keskus vastaa Juha Saajorannan mielipidekirjoitukseen: Pohjavesialueiden rajaus perustuu maaperän ominaisuuksiin

Juha Saajoranta kyseenalaisti (Luumäen Lehti 20.5.2021) Kaakkois-Suomen ely-keskuksen toimintatavan Luumäen kunnan pohjavesialueiden luokitustyön yhteydessä.

Mielipidekirjoituksen keskeinen argumentti oli, että Kaakkois-Suomen ely-keskus olisi toiminut asiakkuusstrategiansa vastaisesti ja että pohjavesialueiden luokitustyössä olisi menetelty virheellisesti.

Pohjavesialuerajaustyön pohjaksi ely-keskus kokoaa maaperään ja pohjaveteen liittyvät tiedot pohjavesialueilta ja pyytää tarvittaessa lisätietoja esimerkiksi kunnilta. Tietojen tarkistamisen jälkeen ely-keskus tekee esityksen rajaus- ja luokitusmuutoksista.

Esityksestä tiedotetaan kuulutuksella ja kaikilla asianosaisilla on tällöin mahdollisuus toimittaa täydentäviä maaperätietoja luokitustyön pohjaksi. Samalla esityksestä pyydetään lausunnot kunnilta, vesihuoltolaitoksilta ja maakuntaliitoilta.

Kuulemisen tarkoituksena on varmistaa, että kaikki rajauksiin ja luokituksiin mahdollisesti vaikuttavat maaperä- ja pohjavesitiedot ovat ely-keskuksen käytössä rajauksia varten. Kuulemisen jälkeen saadut mielipiteet ja lausunnot tarkastetaan ja tehdään luokituksiin ja rajauksiin tarvittavat muutokset.

Pohjavesialueet luokitellaan ja rajataan koko Suomessa yhtenäisin periaattein. Nämä periaatteet tulevat lainsäädännöstä ja lainsäädännön tulkintaa ohjaavasta ympäristöministeriön oppaasta.

Pohjavesialueiden rajaaminen perustuu kokonaan ja vain luonnontieteelliseen tietoon.

Pohjavesialueiden rajaaminen perustuu kokonaan ja vain luonnontieteelliseen tietoon. Pohjavesialueiden luokitteluun tai rajaamiseen eivät näin ollen vaikuta alueella sijaitsevat tai sinne suunnitellut toiminnot.

Pohjavesialueiden luokituksista ja rajauksista ei tule valituskelpoista päätöstä, koska rajaus perustuu maaperän ominaisuuksiin eikä siinä ole mitään viranomaisharkintaa.

Kirjoittaja on Kaakkois-Suomen ely-keskuksen ylijohtaja.