Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijan mielipide | Vielä pohjavesien luokituksen muutoksesta

Lueskelin taannoin Kaakkois-Suomen ely-keskuksen johtajan Satu Mäkelän vuosikatsausta kyseisen organisaation menneestä vuodesta 2020.

En voi olla peilaamatta hänen lausumiaan siihen, mitä olemme kokeneet Luumäellä ja naapurikunnassa Savitaipaleella pohjavesien luokitteludraaman yhteydessä.

Mäkelän mukaan ely-keskuksen asiakkuusstrategiaa on uusittu vastikään ja sitä tullaan toimeenpanemaan lähivuosien aikana. Sen mukaisesti pyrkimys on entistä kokonaisvaltaisempaan palveluun ja ratkaisukeskeisyyteen monin eri tavoin.

Kirjoituksessaan Mäkelä käyttää jopa sanaa yhteistyökumppani. Lisäksi tuodaan esille Kaakkois-Suomen elyn kuuluvan ely-keskusten parhaimmistoon koko valtakunnassa joka suhteessa. Mitä ihmettä?

Jos tarkastelee paikallisen elyn toimintatapaa otsikossa mainitussa tapauksessa, niin ei voi kuin todeta, että kun pohjalta lähdetään, on pienikin uuden strategian aikaansaama parannus huomattava.

Pohjavesiasiassa korostuivat yhteistyökyvyttömyys ja haluttomuus sekä keskustella että tuoda esiin prosessin kuluessa tietoa tulevasta ratkaisuista, jotka ely toteutti niin, ettei kunnille tai muille asianosaisille jäänyt mahdollisuutta valittaa asiasta.

Ei voi kuin todeta, että kun pohjalta lähdetään, on pienikin uuden strategian aikaansaama parannus huomattava.

Ja miten olisi voinut valittaa, kun pohjavesiluokituksen muutoksen päätöksentekoprosessista ei vaivauduttu tiedottamaan asianmukaisesti niitä tahoja, joihin muutos suoranaisesti vaikuttaa.

Mitä olisi vaatinut otsikossa mainitun asian hoitaminen maaliin siten, ettei Kaakkois-Suomen ely nakerra omaa uskottavuuttaan ja luotettavuuttaan? Muutama rakentava keskustelu siitä, miten asiassa on tarkoitus edetä ja keskustelu siitä, mitkä ovat ratkaisun suorat tai epäsuorat vaikutukset kuntiin, yrityksiin tai kuntalaisiin. Siis Satu Mäkelän kuuluttama ratkaisukeskeisyys on se avainsana tässäkin asiassa. Siihen Kaakkois-Suomen ely ei pystynyt.

Olen joskus vuosien saatossa törmännyt ely-keskuksessa virkamiehiin, jotka ovat osaavia ja haluavat hoitaa asiat nyky-yhteiskunnan vaatimusten mukaisesti, mutta kuten pohjavesien luokituksen yhteydessä huomattiin, on Kaakkois-Suomen elyssä myös tahoja, joilta puuttuu halu, kyky tai osaaminen hoitaa asiat maaliin uskottavasti, rakentavasti ja asiantuntevasti.