Pääkirjoitus Uusia ylioppilaita juhlitaan suuren muutoksen aattona

Luumäen Lehti onnittelee kevään uusia ylioppilaita! Kulunut lukuvuosi ei ollut helppo, mutta pian on juhlan aika. Juhlallisuudetkin järjestetään vielä poikkeuksellisissa oloissa, mutta saavutusta se ei himmennä. Valkolakista voi olla aidosti ylpeä. Taavetin lukiosta uusia ylioppilaita valmistuu tänä keväänä kahdeksan.

Samaan aikaan, kun uusille ylioppilaille nostetaan maljoja, kannattaa myös suunnata katsetta tulevaan. Edessä on yhteiskunnallisesti suuri muutos, sillä elokuussa oppivelvollisuusikä nousee 18 vuoteen. Uudistus koskee tänä vuonna peruskoulunsa päättäviä eli pääosin vuonna 2005 ja sen jälkeen syntyneitä. Tavoitteena on, että jatkossa jokainen peruskoulun päättävä suorittaa myös toisen asteen koulutuksen.

Eduskunnan viime vuoden lopulla hyväksymää uudistusta on pidetty historiallisena ja sitä on verrattu merkitykseltään sadan vuoden takaiseen oppivelvollisuuslakiin ja edelleen vuoden 1968 peruskoululakiin. Toisen asteen oppilaitoksissa ajankohta on kuitenkin valmistautumisen kannalta hankala, sillä koronatilanne on aiheuttanut kuormittavia poikkeusjärjestelyjä, joiden suunnittelu ja toteuttaminen ovat vieneet aikaa ja energiaa.

Iso osa uudistusta on myös toisen asteen maksuttomuus. Siinä puhutaan isoista rahoista eikä lopullista hintalappua tiedä tarkalleen vielä kukaan. Toisaalta yksittäisen opiskelijan ja perheen kannalta taloudellinen helpotus on merkittävä. Muutosvaiheessa keskustelua on aiheuttanut kuitenkin se, että nykyiset toisen asteen opiskelijat eivät mahdu uudistuksen piiriin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka