Lukijan mielipide | Kirjoittajan mielestä Kotkaniemeen tuli polun sijaan soratie – luontopolkuhankkeen taustasäätiöt vastaavat väitteeseen

Kotkaniemeen tuli polun sijaan soratie

Kotkaniemen museon metsäiseen niemeen piti tehdä luontopolku. Nyt metsässä on polun sijaan soratie.

Valitettavasti luontopolkua ei tehty silloin, kun itse talo ja puutarha kunnostettiin, silloin se olisi tehty asiantuntevammin kuin nyt. Säästösyistä se jäi pois myöhemmin toteutettavaksi.

Museoalueelle tulevaan polkuun olisi tarvittu pohjaksi maisema-arkkitehdin tai asiantuntijan laatima yksityiskohtainen suunnitelma, jossa kaadettavat puut esimerkiksi olisi yksitellen tarkoin merkitty. Sen mukaan tehty polku huomioisi luonnon arvot ja maiseman sekä siellä liikkumisen.

Nyt Kotkaniemen museoniemeen ei tehdäkään luontopolkua, vaan sinne tulee leveä soratie, jota pitkin pääsee traktorilla. Mutkittelevaa soratietä kutsutaan väärin perustein luontopoluksi, se on ”baana” tai rata, jota pitkin jo nyt suihkitaan pyörillä niin, että museovieraat pois alta vaan.

Tällaisilla toimenpiteillä Kotkaniemen rauha vähenee.

Kotkaniemen luontopolulla pitäisi tutustua historiaan ja ennen kaikkea myös siihen, mitä luonto on merkinnyt presidenttiparille. P.E. Svinhufvud ei halunnut kaataa metsästä polttopuitakaan, vaan ne ostettiin. Hän tutki ja tunsi kasveja, ja kuunteli linnunlaulua mennessään venerantaan. Hänen ampumaratansakin oli hyvin luontoon sulautuva, ja sinne johti vain kapea pieni polku.

Kotkaniemen puutarha oli Ellenin rakkaassa huomassa. Siellä kasvoi koristekasveja, ja sieltä saatiin juureksia ja vihanneksia ruokapöytään. Se onneksi toteutettiin talon korjauksen yhteydessä. Sitä kelpaa katsella, ja näköalaa, joka avautuu Kivijärvelle. Se on asiantuntijoiden suunnittelema ja on onneksi edelleen asiantuntevassa hoidossa. Se ja talon hoidettu piha ovat olleet monelle kävijälle ihastuksen ja ihmetyksen aihe.

Sirkka Svinhufvud

Kotkaniemen emäntä 27 vuotta, Kotkaniemen museonhoitaja 13 vuotta ja asunut yhdeksän vuoden ajan eläkeläisenä Kotkaniemen entisessä navetassa.

Vastine lukijakirjoitukseen

Sirkka Svinhufvud kirjoitti Luumäen lehdessä 12.5. lukijakirjoituksen Kotkaniemen luontopolusta. Hänen mukaansa P.E. Svinhufvudin kotimuseon Kotkaniemen yhteyteen ei tehty luontopolkua vaan soratie.

Kotkaniemen luontopolku toteutettiin talven aikana Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön hallinnoimassa Kehittyvät virkistysalueet -hankkeessa, joka sai rahoitusta Kaakkois-Suomen ely-keskukselta.

Polun suunnitteluun otti kantaa restauroinnin suunnitellut arkkitehti ja siitä pyydettiin lausunnot Museovirastolta, Senaatti-kiinteistöiltä sekä Etelä-Karjalan museolta, jonka arkeologi suoritti paikalla katselmuksen huhtikuun lopulla. Hänen mukaansa polku on toteutettu onnistuneesti ottaen huomioon muun muassa ensimmäisen maailmansodan aikaiset tuliasemat sekä P. E. Svinhufvudin ampumamuistomerkin.

Polun rakentamisen toteutti ammattimainen viherrakennusyritys. Tavoitteena oli osittainen esteettömyys, sillä täyteen esteettömyyteen rahoitus ei riittänyt.

Niemi oli varsin umpeen kasvanut, joten järvinäkymiä haluttiin avata vesakkoa, tuulenkaatoja sekä huonokuntoisia puita raivaamalla. Näiden poistoon jouduttiin käyttämään traktoria, joka kieltämättä aiheutti jälkiä jo rakennettuun polkuun. Nämä jäljet korjattiin ennen kuin museo avattiin jälleen lauantaina 15.5. yleisölle.

Polulla on seitsemän opastetta, joissa tuodaan esiin alueen historiaa ja luonnon erityispiirteitä kuten myös Ukko-Pekan luontosuhdetta sekä ampumisharrastusta.

Polulla ei sallita pyöräilyä. Kesän lopulla luonnonkierron myötä uusi polku on asettunut kauniisti Kotkaniemen maastoon ja maisemaan.

Uusi venelaituri, joka yhdistyy sujuvasti luontopolkuun, antaa mahdollisuuden tulla myös viime kesänä viitoitettua Kivijärven vesireittiä pitkin Kotkaniemeen nauttimaan vierailusta museossa, luontopolusta, kahvilan antimista ja yleisesti ainutlaatuisesta miljööstä upean luonnon keskellä.

Kotkaniemi-säätiön hallitus

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka