Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Paikallishistoria koskettaa ja osin toistaa itseään

Olemme Luumäen Lehdessä pureutuneet entistä enemmän myös paikallishistoriaan. Vuosien takaa -osioon poimimme lehden omasta arkistosta mielenkiintoisimmat jutut ja kuvat menneiltä vuosikymmeniltä.

Aikamatkailu on monella tapaa antoisaa ja silmiä avaavaa. Paikallishistoria kiinnostaa ja koskettaa. Mistä tulemme ja mihin olemme menossa? Mitä muistamme tai olemme ehkä itse kokeneet?

Tässä yhteydessä onkin luontevaa kiittää lukijoitamme Vuosien takaa -juttujen kirvoittamasta palautteesta, kommenteista ja muisteluista. Lehdessä julkaistuja juttuja myös kysytään eri tarkoituksia varten selvästi enemmän kuin aiemmin.

Poikkeusaikana on osaltaan kiehtovaa pohtia, minkälaisena nykyinen korona-arki näyttäytyy esimerkiksi 30 tai 50 vuoden päästä. Pidemmästä ajanjaksosta puhumattakaan. Jälkipolvien on varmasti vaikea uskoa todeksi monia niitä asioita, jotka nyt ovat jo päivittäistä rutiinia. Yksi osa paikallislehtityötä onkin myös eletyn elämän dokumentointi.

Vuosien takaa -juttuja lukiessa voi helposti todeta, että paikallishistoria toistaa itseään. Mittakaava on saattanut muuttua, mutta esimerkiksi huolta kannetaan edelleen samoista asioista. Säilyvätkö paikalliset palvelut? Onko liikenne turvallista? Pääsevätkö lapset vielä lähikouluun? Toisaalta moni asia on muuttunut pysyvästi eikä paluuta entiseen enää ole.

Ilonaiheissakin on paljon tuttua: aktiiviset yhteisöt, suositut tapahtumat, urheilumenestys ja palkinnot sekä henkilökohtaiset onnistumiset elämän eri alueilla.

Mistä tulemme ja mihin olemme menossa? Mitä muistamme tai olemme ehkä itse kokeneet?