Missä kunnassamme ollaan ja miten tästä eteenpäin?

Rauno Vanhoja

Vaalikoneissa monet ehdokkaat lupailevat, että mihinkään merkittäviin palvelurakenteisiin ei tehdä mitään muutoksia. Samalla näyttää veronkorotushalukkuus olevan korkealla.

Pitäisi kuitenkin tiedostaa se raju tosiasia, että jos tavoitellaan tasapainoista talousarviota, tarkoittaa se, että kunnallisveroa olisi korotettava vähintään kahdella prosentilla jos nykyiset rakenteet säilytetään. Tätäkö siis halutaan?

Väestön vähetessä ja vanhetessa verotulot eivät ole riittäneet menojen kattamiseen. Kyläkouluja on lakkautettu, ja kuntaloudessa on pyritty harrastamaan vuotuista yleistä kulukuria.

Vielä kymmenen vuotta sitten, jolloin muun muassa merkittäviä kouluinvestointeja on suunniteltu ja tehty, väkiluku oli 5100 henkeä, kun se nyt on 4500.

Samalla syntyvyys on laskenut, joten ymmärrettävästi supistuksiin on jouduttu.

Viimeisimpänä vuosi sitten tehtiin tasapainotusohjelma, suurempi kululeikkaus, reilusti yli puoli miljoonaa. On epävarmaa riittääkö tämäkään vielä kääntämään rakenteellista alijäämää selvästi positiiviseen suuntaan.

Minua kiinnostaa ajatus, voisiko Kangasvarresta tehdä koko kunnan pienten lasten, 1–2-luokkalaisten, koulun.

Mielestäni ensi vuoden talousarvio pitää tehdä nykypohjalla, ja katsoa ensi keväänä miten tuo tasapainotusohjelma on todella purrut.

Pelkäänpä, että alijäämää näyttää edelleen kertyvän, kun lähdetään tekemään taloussuunnittelua vuodelle 2023 ja eteenpäin. Silloin pitää olla valmiutta taas uuteen säästötarkasteluun; parin, kolmen sadan tuhannen kulusäästö ehkä vielä tarvitaan.

Yhtenä tehostamistoimena minua kiinnostaa ajatus, voisiko Kangasvarresta tehdä koko kunnan pienten lasten, 1–2-luokkalaisten, koulun. Silloin voisi Taavetissa tiivistää koulurakennuksia luopumalla vanhasta lukiosta.

Kuluviilausten lisäksi vaaditaan ehkä vielä kunnallisveron nosto puolella tai yhdellä prosentilla. Siihen pitää veronkorotuksen kuitenkin pysähtyä tällä valtuustokaudella.

Samalla on irrotettava rahaa viihtyvyyttä ja houkuttelevuutta tukeviin investointeihin. Näihin kuuluu se, että jäähallin kattoremontti pitää tehdä ja Mäntykodin allas pitää toiminnassa. Dataverkko pitää ajantasaistaa pikaisesti. Jurvalan viihtyisyyttä pitää edelleen kehittää siivoamalla paikkoja, jatkamalla elyn kanssa pyörätietä Saarentien varressa ja toteuttamalla Lepolan virkistysaluesuunnitelma kokonaisuudessaan.

Meille tärkeää ovat täällä asuvat, kunnan ulkopuolella työskentelevät ihmiset, ja heidän työmatkailunsa edistäminen. Kaasun tankkauspiste saatiinkin jo Taavettiin.

Kunnan pitää lisäksi olla aktiivinen ja innovatiivinen tukemaan sähköautoilun latausinfran rakentamista niin taloyhtiöissä kuin yksityistalouksissakin.

Pitää varautua siihenkin, että näillä toimilla tilinpäätökset tulevat olemaan edelleen alijäämäisiä seuraavat vuodet. Tämä tarkoittaa, että kunnan taseessa olevat puskurit, edellisten vuosien ylijäämät, pienenevät.

Nyt on mielestäni kuitenkin tultu siihen, että tekemättä ei voi olla.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu ja kuntavaaliehdokas (kok. sit.)

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka