Pääkirjoitus Jätteet löytävät pienellä vaivalla oikeaan paikkaan

Pääsiäisen jälkeen vuodenkierrossa lähestytään jo hyvää vauhtia kevään siivousten sekä piha- ja puutarhatöiden aikaa. Haravoimaan ei ihan vielä kunnolla pääse, mutta varastoissa ja autotalleissa touhuaminen onnistuu kyllä.

Vuosi sitten korona-aika näkyi selvästi Etelä-Karjalan Jätehuollon toimipisteissä ja keräyspaikoilla. Jätemäärät kasvoivat ja kävijäliikenne oli vilkkaampaa, sillä kotona vietettiin enemmän aikaa ja mökkikausikin avattiin tavanomaista aikaisemmin.

Myös tänä keväänä elinpiiri on tautitilanteen takia vastaavalla tavalla kapea, joten oletettavaa on, että lähihistoria alkaa aivan piakkoin toistaa itseään. Vielä huhtikuun ajan Luumäen Hyödyksi-asemalla ollaan talviajassa, mutta toukokuun alusta alkaen käyttöön otetaan kesän laajemmat aukioloajat. Se, mikä saisi siivousinnon kasvaessa loistaa poissaolollaan, on välinpitämättömyys. Jokakeväisenä ilmiönä, siis koronasta riippumatta, esimerkiksi aluekeräyspisteiltä löytyy tasaisesti niille kuulumatonta jätettä.

Lähialueella keräyspisteverkosto on kattava ja hyvin saavutettavissa. Näin ollen jätteestä riippuen oikean paikan löytäminen ei vaadi isoakaan vaivaa. Onkin perin kummallista, ja osin myös kuvaavaa, että ongelmallisimpia pisteitä joudutaan valvomaan kameroin.

Tästä aiheesta on ehkä löydettävissä jotain samaa kuin koronatilanteesta ylipäätään. Kaikkia eivät yhteiset säännöt jostain syystä tunnu koskevan. Yhteispeli ja joukkuehenki saattavat jo kalskahtaa latteuksilta, mutta niillä päästään kuitenkin sooloilua parempiin tuloksiin.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka