Hiukset eivät ole naisen kruunu

Luovuin ”kruunustani” omasta tahdostani. Annoin sen tipahdella hiustuppoina kylpyhuoneen laattalattialle. Hetki oli vapauttava, vaikka jännitys tuntui vapisevissa käsissäni vielä hiustenleikkuun

Deria Kurkan

Luovuin ”kruunustani” omasta tahdostani. Annoin sen tipahdella hiustuppoina kylpyhuoneen laattalattialle. Hetki oli vapauttava, vaikka jännitys tuntui vapisevissa käsissäni vielä hiustenleikkuun jälkeenkin. En voinut enää piiloutua hiusteni taakse ja esittää näkymätöntä. Minun oli oltava esimerkki kaikille niille, jotka eivät uskalla poiketa normeista, vaikka haluaisivat.

Viimeistään nyt, vuonna 2018, on aika päästää irti vanhoillisesta ajattelutavasta ja siirtyä eteenpäin. Valehtelet itsellesi, jos väität, että hiukset ovat naisen kruunu ja ilman niitä nainen ei ole nainen. Nainen on nainen ilman hiuksiakin, oli sitten menettänyt hiuksensa sairauden seurauksena tai luopunut niistä vapaaehtoisesti. Naiseus ei lähde hiusten mukana, sillä hiuksilla ei ole minkäänlaista vaikutusta sukupuoleen.

Se, mitä pidämme feminiinisenä, on vain ihmiskunnan luoma käsitys naisesta, ihannekuva, josta poikkeaminen ei ole yleisesti ottaen suvaittavaa.

On naurettavaa, että yhteiskunta määrää, miltä meidän pitää näyttää ollaksemme kauniita. Ihmisten tulisi saada olla sellaisia kuin itse tykkäävät ilman ulkopuolisuuden tunnetta tai syrjinnän vaaraa.

Lyhythiuksista naista, varsinkin alle keski-ikäistä, pidetään jossain määrin epäilyttävänä ja erikoisena. Usein lyhyt tukka yhdistetään seksuaalisuuteen, vaikka hiuksilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Nimitys ”lesbotukka” on seksuaalivähemmistöjä loukkaava ja halventava.

Ongelma ei ole yksin naisten — myös pitkät kutrit omaavat miehet kokevat vastaavanlaisia ennakkokäsityksiä. Miehen pitkä letti on tapana liittää hevimusiikkiin tai moottoripyöräilyyn, mikä on törkeää yleistämistä.

Hiukset eivät määritä ihmistä. Ne ovat vain päästä kasvavia karvoja, eivät mitään merkittävää tai maata mullistavaa. Silti normeista poikkeavat hiustyylit saavat epäluuloisia katseita puoleensa. Näin ei tarvitsisi olla.

Serkkuni ilmaisi asian näin: ”Tukan ajelu herättää aina taivastelua, mikä kertoo, että maailma ei ole ihan valmis kohtaamaan naisia, joilla ei ole hiuksia. Siksi on myös tärkeää normalisoida tällaisia asioita, jotta tulevaisuudessa ei tarvitse taivastella.”

Maailma tarvitsee rohkeita tekoja muuttuakseen ja kehittyäkseen. Normejen rikkominen vaatii itsevarmuutta ja kykyä sietää kritisointia, mutta muutos parempaan on sen arvoista.

Hiukset eivät ole naisen kruunu, mutta itseluottamus on valtikka, jolla vahvat naiset johtavat maailmaa.

Kirjoittaja on Taavetin koulun yhdeksännen luokan oppilas.

Kommentoi