Töitä ja oppia Kotkaniemestä ja Multialasta

Kotkaniemi oli aikoinaan nuorten naisten ”emäntäkoulu” ja Multiala miesten ”maamieskoulu”, sillä nämä edistykselliset ja suuret maatilat tarjosivat työpaikkoja ja levittivät

Hilkka Suoanttila

Kotkaniemi oli aikoinaan nuorten naisten ”emäntäkoulu” ja Multiala miesten ”maamieskoulu”, sillä nämä edistykselliset ja suuret maatilat tarjosivat työpaikkoja ja levittivät tietoa uusista viljelytavoista ja -kasveista sekä kodin- ja taloudenhoitoon liittyvistä asioista.

Kotkaniemen karjakoista ja sisäköistä moni luumäkeläinen isäntä sai osaavan ja napakan emännän. Nuoret naiset olivat saaneet oppia Kotkaniemessä Ellen Svinhufvudin ja taloudenhoitaja Alma Kottelinin lujassa mutta lempeässä ohjauksessa.

Karjakkona työskennellyt Ester esimerkiksi jäi emännäksi Veikkaselle Toikkalaan. Ellenin kerrotaan käyneen Muolaassa Esterin karjalaisissa häissä, jotka olivat kestäneet sen ajan tavan mukaan kolme päivää. Muihinkin Luumäen taloihin Kotkaniemestä tuli emäntiä.

Kysyntää oli myös Multialan karjakoilla ja sisäköillä lähikylien isäntien taholta. Multialan karjakosta Maijusta tuli emäntä Rovissin taloon Nuppolaan, Hannasta emäntä Mäkelään, Miinasta Pajalaan ja Emmistä Siiropäälle. Anna naitiin Pesulle Tainan kylään ja Iida Uutelaan Toikkalan kylään. Kotkaniemi ja Multiala tarjosivat töitä myös puutarhureille, joita oli kuitenkin melko vaikeaa löytää tiloille.

Multialan Appelgrenit olivat varsinaisia suurviljelijöitä. Peltoa oli 36 hehtaaria ja peltoala kasvoi 90 hehtaariin vuoteen 1910 mennessä. August Appelgren osti tilan 1884 ja luopui siitä 1911.

Hänellä ei ollut poikaa tilan jatkajaksi ja hän möi sen Manu Lensulle ja Matti Hataralle. Multialassa oli Appelgrenin aikana lehmiäkin 30. Kotkaniemessä peltoa oli 23 hehtaaria ja lehmiä toistakymmentä.

Appelgren oli aikaisemmin myynyt myös omistamansa lähes 140 hehtaarin Sydänmaan palstan maanviljelijä Emil Wessbergille. Wessbergit omistivat Parolan hovin lähellä Luumäen asemaa. Lensuille Multiala siirtyi kokonaisuudessaan 1913, kun Manu Lensu osti Matti Hataran osuuden tilasta.

Luumäen herraskartanoiden väki ja säätyläiset seurustelivat toistensa kanssa. Käytiin vierailuilla ja järjestettiin kutsuja. Multialassa esimerkiksi katettiin joka päivä ateriapöytään varmuuden vuoksi paikka neljälle vieraalle, vaikka ketään ei ollut kutsuttu.

Kesää Kivijärven rannoilla viettäneiden ohjelmaan kuului tavallisesti visiitti tuttavaperheiden luokse vastavisiitteineen. Viipurista olevia vakinaisia kesävieraita Kotkaniemessä olivat muun muassa von Numersit, Pinomaat ja von Hertzenit.

Kesäohjelmaan kuuluivat myös mustikan- ja puolukanpoimintaretket, joihin kaikki Kivijärven säätyläiset osallistuivat.

Ukko-Pekka veneili ja kalasteli ja hänen joka-aamuinen rutiininsa oli käydä rannassa katsomassa, että veneet olivat paikoillaan. Nuorena lukiolaisena hän oli oppinut purjehtimaan Helsingin edustalla ja myöhemmin Kotkaniemessä hänellä oli vene, jossa sekä moottori että purjeet.

August Appelgren kierteli myös moottoriveneellään Kivijärveä ja kuului Ukko-Pekan metsästystovereihin.

Kirjoittaja on Kotkaniemi-säätiön puheenjohtaja.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka