Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni: Työn perässä päästävä Suomeen

Ylimitoitettu byrokratia sekä kohtuuttomat kieli- ja muut vaatimukset estävät pätevien ja sopivien maahanmuuttajien pääsyn Suomeen. Heitä tarvitaan sekä työntekijöinä että

Ylimitoitettu byrokratia sekä kohtuuttomat kieli- ja muut vaatimukset estävät pätevien ja sopivien maahanmuuttajien pääsyn Suomeen. Heitä tarvitaan sekä työntekijöinä että yrittäjinä. Meillä Etelä-Karjalassa tarvitaan pikaisesti kymmeniä työntekijöitä ravintoloihin ja konepajoihin.

Maahanmuuttajien lupaprosessi voi olla perusteltu joillekin tulijoille. Työn perässä Suomeen hakeutuvat on kuitenkin syytä nähdä kokonaan toisessa valossa kuin turvapaikanhakijat. Suomen romahtanut syntyvyys ei auta turvaamaan työvoiman tarvetta, ja siksi tarvitsemme maahanmuuttajia.

Oleskelulupien käsittelyajat ovat viime aikoina venyneet kohtuuttoman pitkiksi. Työnantajan kannalta on katastrofi, jos halutun ja valitun työntekijän lupaprosessi kestää puoli vuotta tai jopa pidempään.

Yrittäjäjärjestön mielestä työvoiman saantia ei pidä hankaloittaa saatavuusharkintapykälillä. Vaikka lain tarkoitus on ollut hyvä, siitä on muodostunut este pätevien ja halukkaiden työntekijöiden palkkaamiseen.

Yrittäjäksi voi pyrkiä Suomeen kahta tietä: niin sanotuille startup -yrittäjille räätälöity, nopeampi lupaprosessi kestää yleensä vain pari kuukautta, mutta muiden yrittäjien lupien saanti voi kestää jopa vuoden. Kyse voi olla pätevistä osaajista, joilla on jo kokemusta yritystoiminnasta Suomen ulkopuolelta. Heillä on usein mielessään muitakin vaihtoehtoja kuin Suomi — mutta onko meillä varaa torjua heidät?

Romahtanut syntyvyys ei auta

turvaamaan työvoiman tarvetta.

Suomi kouluttaa maahantulijoita vaikean kielemme kiemuroihin. Kielitaito on tärkeä myös kotoutumisen kannalta. Mutta näiden prosessien joustava yhdistäminen ei ole vielä sillä tasolla kuin pitäisi.

Osassa ammatteja muut taidot voivat olla vielä tärkeämpiä kuin suomen kielen taito. Monilla työpaikoilla puhutaan jo englantia enemmän kuin suomea: ei siis tarvita täydellistä suomen kielen taitoa, jotta työnteko onnistuisi.

Nykyisin maahanmuuttaja odottaa ensin pitkään oleskelulupaa, sitten hän pääsee kielikoulutukseen, ja vasta sen jälkeen hän voi hakea esimerkiksi ammattikoulutukseen.

Aikaa kuluu vuosia, vaikka kyse olisi jo aiemmin samaa ammattia harjoittaneista maahanmuuttajista. Sujuvammalla prosessilla heidät saataisiin nopeammin työelämään tai omaa yritystä pyörittämään — sen sijaan, että he odottavat kotona toimettomina.

Maahanmuuttajille olisi erityisen tärkeää voida yhdistää kotoutumiskoulutukseen osa-aikainen työnteko tai yrittäjyys, sillä usein elämäntilanne vaatii sitä. Elämä ei ole joko tai vaan sekä että!

JAMI HOLTARI

Kirjoittaja on Etelä-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja.

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.