Pääkirjoitus: Lisätienestiä, kuntoilua ja suut sinisiksi

Viime vuonna Luumäen korkeudella ei juurikaan ollut mustikkaa kerättäväksi, mutta nyt on, silminnäkijähavaintojen perusteella jopa runsaasti ja isoa. Sen sijaan

Soile Tankka

Viime vuonna Luumäen korkeudella ei juurikaan ollut mustikkaa kerättäväksi, mutta nyt on, silminnäkijähavaintojen perusteella jopa runsaasti ja isoa. Sen sijaan poimijoita marjateollisuuden hengenpitimiksi ei ole eikä ehkä tule. Thaimaan viivyttely päätöksenteossa marjanpoimijoiden päästämisestä Suomeen uhkaa viedä mustikkasadon teollisuudelta sivu suun. Ensi talvena aamusmoothiet saatetaan sekoittaa keitetystä mustikasta – ulkomaista marjaa ei näet pidä noroviruksen uhalla nauttia kuumentamatta.

Vaihtoehtoisesti marjat voi poimia kotitarpeiksi itse, ja ahkerimmat voivat kerätä itselleen myös lisätienestiä. Vaikka marjateollisuuden vuosittain tarvitsemaa 10– 20 miljoonaa metsämarjakiloa tuskin raavitaan kokoon kotimaisin voimin, pienikin rikka rokassa, tai mustikka ämpärissä, on aina parempi kuin ei mitään.

Marjateollisuuden tueksi valjastettu 4H-liitto pyrkii nyt patistamaan nuoret joukolla metsiin.

Marjastus koetaan helposti eläkeläisten puuhaksi, mutta marjateollisuuden tueksi valjastettu 4H-liitto pyrkii nyt patistamaan nuoret joukolla metsiin. Marjatulot ovat työn takana, mutta ahkera ehtii koota satokauden mittaan satojen eurojen verottomat ansiot.

Lisätulo lienee tarpeen paitsi vaille kesätyötä jääneille nuorille, myös työttömyyden ja lomautusten kurittamille tai pienellä eläkkeellä sinnitteleville aikuisille. Aina mustikkametsästä leipään ja särpimiinkin saa tienestit, ja varvikossa kyykkiminen kasvattaa samalla kuntoa. Käsien ahkeroidessa mielikin lepää.

Sitä paitsi sketsihahmon sanoin nyt saa suut makiaks – tai paremminkin siniseks. Ei unohdeta kotimaisen, tuoreen metsämarjan terveyttä ja vastustuskykyä edistäviä flavonoideja.

SOILE TANKKA

soile.tankka@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka