Pääkirjoitus: Lahjahevosen suuhun pitää ymmärtää katsoa

Eksote on kehittänyt äkkiseltään oivalta kuulostavan ratkaisun järjestää 30 miljoonaa euroa, jolla katetaan rästiin jääneiden palkkasaatavien tilitykset. Myydään keskussairaalan rakennukset

Soile Tankka

Eksote on kehittänyt äkkiseltään oivalta kuulostavan ratkaisun järjestää 30 miljoonaa euroa, jolla katetaan rästiin jääneiden palkkasaatavien tilitykset. Myydään keskussairaalan rakennukset perustettavalle kiinteistöosakeyhtiölle. Ainakin teorian tasolla ratkaisu helpottaisi jokaisen Eksoten jäsenkunnan jo ennestäänkin tiukkaa taloutta.

Eksote maksaa tehdyn neuvotteluratkaisun perusteella syksyn aikana 30 miljoonan euron edestä palkkasaatavia ja tulevina vuosina vielä noin kahdeksan miljoonaa euroa. Luumäen osalta kyse on ensi vaiheessa reilusta miljoonasta eurosta ja tulevina vuosina vielä pienestä vuosiosuudesta. Pahiten alijäämän kattaminen napsahtaisi Lappeenrannan ja Imatran budjetteihin.

Eksote pyysi kunnilta pikavauhtia lausuntoa suunnitelmastaan. Aikaa asian valmisteluun jäi vain niukasti, niin niukasti, että kunnanhallitus kokoontui maanantaina ennen valtuustoa pohtimaan asiaa, ja valtuusto sai esityksen eteensä sen enempiä valmistelematta. Valtuuston kokouksessa kuultiin Eksoten edustajia etäyhteyksin, jotta valmiudet päätöksentekoon löytyisivät.

Luumäen kuntapäättäjien mielestä on parempi katsoa kuin katua.

Uudenlaiseen, ennakkotapauksen luonteen saavaan sote-kiinteistöjen pyörittelyyn voi kätkeytyä lakiin perustuvia kompastuskiviä ja veroseuraamuksia. Luumäen kuntapäättäjien mielestä on parempi katsoa kuin katua, joten valtuusto ratkaisi asian viisaasti ja edellyttää avoinna olevien kysymysten perusteellista selvittämistä, ennenkuin kunta allekirjoittaa sopimuspaperin. Kyllä lahjahevosenkin suuhun kannattaa kurkistaa perille asti, ettei tule ikäviä ja kenties kalliiksi käyviä yllätyksiä.

SOILE TANKKA

soile.tankka@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka