Pääkirjoitus: Koronatilanne muuttui astetta todellisemmaksi

Etelä-Karjalan ensimmäinen koronavirustartunta varmistettiin 5. maaliskuuta. Sittemmin aikaa on kulunut reilut kahdeksan ja puoli kuukautta. Siitä, milloin virusta havaittiin ensimmäisen

Matias Lövberg

Etelä-Karjalan ensimmäinen koronavirustartunta varmistettiin 5. maaliskuuta. Sittemmin aikaa on kulunut reilut kahdeksan ja puoli kuukautta. Siitä, milloin virusta havaittiin ensimmäisen kerran Luumäellä, ei ole tietoa. Viime perjantaina tuli kuitenkin vastaan viiden varmistetun koronatapauksen raja ja tiistaina raportoitiin kuudes. Näin ollen tilanne konkretisoitui ainakin siltä osin, että Luumäki näkyy jatkossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) päivittäisseurannassa.

Pitäisikö nyt siis painaa paniikkinappulaa? No ei. On itse asiassa jopa hiukan yllättävää, että vei näinkin kauan, että tähän tilanteeseen päädyttiin. Parasta lääkettä orastavaan koronapelkoon ovat maalaisjärki ja maltti. Toki tartuntariskiin pitää edelleen suhtautua asiaan kuuluvalla vakavuudella. Etelä-Karjalassa epidemia on perustasolla ja suositukset sekä ohjeet sen mukaiset. Rokotetta odotellaan yhtä innokkaasti kuin muuallakin.

Maskin käyttö vaatii kuitenkin huolellisuutta.

Keskustelu kasvomaskeista jatkuu edelleen. Eksote kertoo koronavirussivustollaan, että kasvomaskien käyttö on Etelä-Karjalan alueella vielä vähäistä. Niiden käyttöön tulisi kiinnittää Eksoten mukaan huomiota etenkin, kun liikutaan esimerkiksi kaupoissa ja kauppakeskuksissa, sisätiloissa tapahtuvissa harrastuksissa sekä joukkoliikenteessä ja yksityisjuhlissa.

Maskin käyttö vaatii kuitenkin huolellisuutta. Kasvojen suojaamisesta ei ole hyötyä, jos se tehdään vain näön vuoksi ikään kuin kunnon kansalaisen merkkinä. Tähän kiinnitetään huomiota esimerkiksi Lääkärilehden kommentissa, joka on otsikoitu osuvasti ”Keisarilla on maski mutta ei vaatteita” (16.11.2020).

MATIAS LÖVBERG

matias.lovberg@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka