Pääkirjoitus: Koronan myötä virtuaalisuus myös paikallistui

Elämänmeno on kuluvan vuoden aikana sähköistynyt. Tämä korostui muun muassa itsenäisyyspäivänä, kun perinteiset juhlallisuudet oli kiihtyvän koronan takia joko kokonaan

(Kuva: Kuvituskuva, kuvankäsittely Mikko Pitkänen)

Matias Lövberg

Elämänmeno on kuluvan vuoden aikana sähköistynyt. Tämä korostui muun muassa itsenäisyyspäivänä, kun perinteiset juhlallisuudet oli kiihtyvän koronan takia joko kokonaan peruttu tai toteutettiin pienimuotoisesti ilman yleisöä.

Luumäellä itsenäisyyspäivää juhlittiin virtuaalisesti. Tallenne vajaan kahden tunnin mittaisesta sähköisestä tapahtumasta on edelleen katsottavissa osoitteessa www.vip-ekarjala.fi.

Korona-ajan videoinnit herättävät monenlaisia ajatuksia. Sinänsähän toimintamallissa ei ole mitään uutta: television välityksellä erilaisia tapahtumia on seurattu iät ja ajat.

Merkittävä ero on kuitenkin siinä, että nyt ei matkata virtuaalisesti fiktioviihteen pyörteisiin tai tuhansien kilometrien päähän urheilujuhlaan, vaan ruudulta katsotaan rientoja, jotka ovat lähellä, ehkä aivan kävelymatkan päässä.

Kaikki ei enää ole tiettyyn aikaan sidottua.

Se pysäyttää ja kertoo paljon tästä ajasta, mutta on vain pakko hyväksyä. Kun lähetyksen jälki on laadukasta, fyysisen läsnäolon puutteesta johtuva harmitus ainakin hiukan lievenee. Ikävä puoli on tosin se, että kaikki eivät virtuaalimatkalle pääse. Videointien katsominen vaatii paitsi laitteistoa, myös käyttötaitoa.

Korona-aika on tehnyt tapahtumiin osallistumiselle saman, jonka suoratoistopalvelut tekivät perinteiselle television seuraamiselle: kaikki ei enää ole tiettyyn aikaan sidottua.

Etätoiminta on ulottunut myös kunnalliseen päätöksentekoon. Aina tekniikka ei kuitenkaan taivu ihmisen tahtoon. Tästä esimerkkiä saatiin Luumäen kunnanvaltuuston kokouksessa maanantaina. Vuoden tärkeimmän kokouksen olisi suonut menevän helpommalla.

MATIAS LÖVBERG

matias.lövberg@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka