Pääkirjoitus: Kesäsulku ja kevään juhlinta mietityttävät

Eksoten ilmoitukseen hyvinvointiasemien kesäsuluista on reagoitu voimakkaasti. Viime kesänä suljettuina olivat kesäaikaan Lemin ja Taipalsaaren hyvinvointiasemat eikä ainakaan julkisia ulostuloja

(Kuva: Olli-Pekka Härmä)

Matias Lövberg

Eksoten ilmoitukseen hyvinvointiasemien kesäsuluista on reagoitu voimakkaasti. Viime kesänä suljettuina olivat kesäaikaan Lemin ja Taipalsaaren hyvinvointiasemat eikä ainakaan julkisia ulostuloja kuultu. Nyt on toisin siltäkin osin, että tulevana kesänä ovia ollaan laittamassa määräajaksi säppiin myös Luumäellä ja muun muassa Savitaipaleella.

Länsi-Saimaan kuntien edustajat neuvottelevat Eksoten kanssa asiasta. Kunnissa Eksoten ratkaisua vastustetaan eikä se saa jäädä keskusteluissa epäselväksi.

Mikäli kesäsulku jälleen toteutuu – ja vielä entistä laajempana – kynnys toimintamallin vakiinnuttamiseen madaltuu.Pienten kuntien kaupallisen palveluverkon kuihtuminen on jatkuvaa torjuntataistelua. Erityisen huolestuttavaa Eksoten ratkaisumallissa on se, että kustannustehokkuuden varjolla viilataan nyt jo julkista terveydenhuoltoakin.

Kunnissa Eksoten ratkaisua vastustetaan eikä se saa jäädä keskusteluissa epäselväksi.

Hiukan eri tavalla mietteliääksi vetää Taavetin lukion vanhimpien opiskelijoiden tilanne. Koronatilanteen takia penkkareiden ja vanhojen tanssien järjestämistä vielä pohditaan. On hyvin epätodennäköistä, että tapahtumat olisivat totutussa muodossaan, vaikka ne saataisiinkin vielä myöhemmin keväällä pidettyä.

Oma lukio on Luumäelle tärkeä ja aivan yhtä tärkeää on se, että opiskelijat saavat juhlia saavutuksiaan yhdessä. Ajan saatossa laittautuneina tanssilattialla pyörähdelleet ja penkkariasuissa rekkalavalla riekkuneet tietävät, miten vahva muistijälki näistä juhlista jää.

Nyt perinne on ainakin jossain määrin katkeamassa ja kova harmitus on kollektiivista. Koronalle ei valitettavasti mahda mitään.

MATIAS LÖVBERG

matias.lovberg@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka