Pääkirjoitus: Paikallisuus ja ajankuva näkyvät rikostilastoissa

Kaakkois-Suomen poliisi julkaisi helmikuun alussa viime vuoden rikostilastot toimialueeltaan. Kun lukuja tarkastellaan paikallisin silmin, tilanne voi olla joko yleisen trendin

(Kuva: Matias Lövberg)

Matias Lövberg

Kaakkois-Suomen poliisi julkaisi helmikuun alussa viime vuoden rikostilastot toimialueeltaan. Kun lukuja tarkastellaan paikallisin silmin, tilanne voi olla joko yleisen trendin mukainen tai päinvastainen.

Luumäellä paikallisuus näkyy liikenteessä. Pienempiin naapurikuntiin verrattuna liikennemäärät ovat pääasiassa Kuutostien vaikutuksesta isommat eikä se voi olla näkymättä tilastoissa. Kaikkien liikennerikosten määrä on moninkertainen. Pelkästään poliisin tietoon tulleita rattijuopumuksiakin oli Luumäellä esimerkiksi Lemiin ja Savitaipaleeseen verrattuna noin viisi kertaa enemmän. Kaikista rikoslakirikoksista liikennerikosten osuus on Luumäellä lähes 70 prosenttia.

Pienempiin naapurikuntiin verrattuna liikennemäärät ovat pääasiassa Kuutostien vaikutuksesta isommat eikä se voi olla näkymättä tilastoissa.

Koko Kaakkois-Suomessa huumausainerikosten määrä nousi. Samaa on nähtävissä myös Luumäellä, sillä vuonna 2019 luku oli pyöreä nolla ja viime vuonna 12. Poliisin mukaan Kaakon huumausainerikoksista suurin osa muodostuu käyttörikoksista, jotka paljastuvat liikennevalvonnassa.

Kiristysrikosten osalta tilanne heijastelee ajankuvaa. Kaakkois-Suomessa Psykoterapiakeskus Vastaamoon liittyviä tapauksia oli yhteensä noin 500. Vuonna 2019 kiristyksiä ei Luumäellä ollut, mutta viime vuonna luku pomppasi seitsemään.

Kun koronan aiheuttama poikkeustilanne viime maaliskuussa alkoi, poliisi ei halunnut spekuloida mahdollisella kotihälytysten määrän nousulla. Luumäellä kotihälytyksiä oli viime vuonna lähes 30 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019. Luku jäi myös vuotta 2018 pienemmäksi.

MATIAS LÖVBERG

matias.lövberg@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka